BiH
0

Zeničani poslali Turskoj poruku mira i podržali Erdogana

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je održan skup podrške miru i jedinstvu u Republici Turskoj.

Predsjednik Asocijacije mostovi prijateljstva BiH Zenica Jasmin Imamović izjavio je kako današnji skup u Zenici ima za cilj slanje poruke mira i podrške vladi Republike Turske.

"Danas smo na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici organizovali ovaj skup za mir i jedinstvo u Republici Turskoj, podršku premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i podršku prijateljskim odnosima BiH i Turske. Današnje proteste podržalo je više od 20 nevladinih organizacija i na ovaj način svi zajednički želimo poslati poruku mira, da u Turskoj određeni izazovi budu prevaziđeni", kazao je predsjednik NVO Asocijacije mostovi prijateljstva BiH Zenica, Jasmin Imamović.

U Sarajevu je nedavno održan i skup podrške demonstrantima u Turskoj, a danas je u Zenici organizovan skup podrške aktuelnoj vladi. Predsjednik Udruženja Bosfor Rizvan Halilović misli da je skup u Sarajevu bio beznačajan i sličan aktuelnim skupovima na Taksimu.

"Skup u Sarajevu je bio beznačajan, kao i taj skup na Taksimu. Moderna vlada Turske koja poštuje demokratske principe, moli sve da se ne prolijeva mlada krv. Park na Taksimu je mjesto gdje se opozicija uvijek suprotstavljala poziciji, međutim, ova sadašnja grupa, koja na Taksimu protestuje, nema nijedan razlog, jer se radi o tome da je moderna Turska počela izgradnju trećeg Istanbula, trećeg aerodroma, i sve su to stvari koje Turskoj daju na određeni način ključ svijeta. U tom smislu zapadu su zasmetali napredak i snaga Turske, pogotovo kada je vratila sve dugove MMF-u i onda se ovo dešava", izjavio je Halilović.

Organizator skupa, na kojem se okupilo nekoliko desetaka građana Zenice, je Asocijacija mostovi prijateljstva BiH Zenica u saradnji sa više od 20 nevladinih organizacija i boračkih udruženja iz Bosne i Hercegovine.