BiH
81

Zeničani odali počast Tihiću: Ostat će upamćen po hrabrosti i istrajnosti

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održan je komemorativni skup posvećen predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanu Tihiću.

Organizator današnje komemoracije u BNP Zenica kojoj se odazvalo nešto više od stotinu Zeničana je Općinski odbor SDA Zenica. O ljudskoj veličini Sulejmana Tihića i njegovim životnim postignućima govorio je prvi čovjek OO SDA Zenica Ibrahim Šišić te bivši premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević.

"S obzirom na značaj Sulejmana Tihića za bošnjačku i državnu strukturu, smatrali smo potrebnim komemorativnom sjednicom iskazati poštovanje našem predsjedniku i velikom čovjeku. Pamtit ćemo ga po radu i borbi za prava prognanih i raseljenih lica i drugih žrtava rata na cijeloj teritoriji BiH, posebno na području entiteta RS. Ostat će u sjećanju njegovi hrabri istupi u Parlamentu entiteta RS kada se vodila oštra borba za uklanjanje političkih i sigurnosnih barijera za realizaciju Anexa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Trebalo je dosta moralne i ljudske hrabrosti da se vratite među one ljude gdje ste preživjeli stradanja koja je iskusio Tihić i mnogi drugi Bošnjaci", kazao je Šišić, te dodao:

"Sulejman Tihić je vodio politiku kakva je potrebna BiH i Bošnjacima ali i svim drugim narodima Bosne i Hercegovine. Bio je borac za pravdu, zalagao se za saradnju i izgrađivao odnose i van granica BiH. Bio je poštovan i cijenjen čovjek širom svijeta. Ostat će upamćeno kako se hrabro, uporno i dostojanstveno nosio sa bolešću i rješavao pitanja zamršene bh. političke stvarnosti. SDA je ponosna što je na čelu imala čovjeka kakav je Sulejman Tihić."

O Tihiću govorio je i bivši premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević

"Imao sam čast da obnašajući funkciju premijera Vlade ZDK sarađujem sa Sulejmanom Tihićem. Pored svih državnih i stranačkih obaveza interesovala ga je problematika Zenice i Zeničko-dobojskog kantona. Želio je da bude informisan, saslušao nas je, dao svoje mišljenje i govorio da sami dalje donosimo odluke koje će jačati Bosnu i Hercegovinu. Često je bio gost u Zenici i ZDK, govorio je da se ovdje dobro osjeća, da se osjeća najjačim. Cijenio je rezultate SDA u Zenici, koji su bili najjači u Bosni i Hercegovini. Pitao je kakvo je stanje u Željezari, kako su rudari, kakav je status Krivaje, status studenata, Univerziteta, policije, borce, raseljena lica i drugima. Raseljene osobe su mu posebna briga i često smo posjećivali raseljena u Doboju, Šamcu, Tesliću i tražio je pomoć za njih. Uz sve prijetnje govorio je da moramo biti uz njih jer bez njih neće biti Bosne i Hercegovine. Zenica i Zeničani su izgubili velikog prijatelja", poručio je Galijašević.

U Bosanskom narodnom pozorištu bila je otvorena i knjiga žalosti, a u 11.15 sati nekoliko desetina Zeničana je organizovanim prijevozom uputilo se prema Bosanskom Šamcu na posljednji ispraćaj predsjednika SDA Sulejmana Tihića.