{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničani odali počast borcima NOR-a: Fašizam i danas živi i želi podjelu BiH

12.4.2018. u 13:14
13
64
Zeničani odali počast borcima NOR-a: Fašizam i danas živi i želi podjelu BiH
13
Prije 73 godine Zenica je oslobođena od fašista nakon četverogodišnjeg rata, a u čast žrtava narodnooslobodilačkog rata danas je na spomen-obilježjima položeno cvijeće te je prigodnim programom obilježen jedan od najznačajnijih datuma u historiji Zenice.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na današnji dan partizanske jedinice su oslobodile Zenicu, a građani su nakon četiri godine mraka osvanuli u slobodi koju su svi dugo priželjkivali. U razgovoru za Klix.ba predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice Rašid Isaković je izjavio kako je 12. april važan datum u historiji Zenice, ali da se nedovoljno izučava u školama.

"U osnovnim i srednjim školama se veoma malo pažnje posvećuje NOR-u, a često se zaboravlja i rat od 1992. do 1995. godine. Djeca ne uče historiju, a nadam se da će prosvjetni radnici i nadležno ministarstvo uložiti trud i volju da se tokom obrazovanja izučava naša prošlost kako bismo više cijenili sadašnjost. Djeca moraju znati zašto su ljudi dali svoje živote", kazao je Isaković.

Pojasnio je kako fašizam i danas živi u drugom obliku, iako su mnogi vjerovali da ga nakon poraza 1945. godine više neće biti.

"Ostala je ta ideologija. Vidjeli smo to u posljednjem ratu na ovim prostorima, a i danas su na sceni fašističke snage koje žele podjelu Bosne i Hercegovine, ali to se neće dogoditi", zaključio je Isaković.

Zeničanin Sretko Radišić smatra da je za starije građane od velikog značaja današnji datum, ali da se nikome ne može nametati volja da se cijeni i poštuje 12. april i značaj antifašističkog datuma.

Dodao je kako su živote za odbranu Zenice od fašista dale brojne osobe po kojima su škole nosile imena, ali da su nakon nekog vremena nazivi izmijenjeni.

"Svaki rat sa sobom nosi historijske promjene, a ja mislim da to nisu pozitivne promjene. Zenica je u sebi imala građanskog otpora da to ne dođe do izražaja, a jedini legalan način da vratimo imena heroja na ustanove i trgove vidimo u pokretanju inicijativa", pojasnio je Radišić.

Na kraju je istakao kako danas ne postoji dovoljno antifašističkog otpora, kao ni građanskog otpora, ali da će osnivanjem antifašističkog fronta na nivou BiH i njegovim djelovanjem rezultati biti vidljivi i u Zenici.

Na spomen-obilježjima brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast borcima NOR-a i poginulim borcima i civilima u ratu 1992.-1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: