BiH
62

Zeničani izveli flashmob u povodu Svjetskog dana slobode medija

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića, Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hecegovini, obilježila je 3. maj - Svjetski dan slobode medija.

Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH organizovalo je javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" gdje su na trgovima bh. gradova građane upoznali sa njihovim pravima da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija i to kroz pojašnjenje Žalbenih procedura Vijeća za štambu u BiH.

Obilježavanje Dana slobode medija u Zenici je započeo flashmobom, a potom i podjelom promotivnog materijala, te anketiranjem prolaznika.

"Uradili smo nekoliko flashmobova, podijelili promo-materijal i anketirali građane. Cilj jeste da edukujemo građane da prijavljuju neprofesionalno izvještavanje medija i da budu svjesni svog građanskog prava što je ujedno i njihova dužnost. Lokalni tim ONAuBiH u Zenici već treću godinu obilježava Dan slobode medija, a cilj ankete jeste da pratimo poboljšanje mišljenja građana što je rezultat većeg broja prijavljivanja neprofesionalnog izvještavanja medija", kazala je članica Lokalnog tima ONAuBiH Emina Mehić.

Osim u Zenici javna kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” održat će se i u Banjoj Luci, Bihaću, Cazinu, Goraždu, Sarajevu, Jablanici, Istočnom Sarajevu, Zavidovićima, Tuzli, Palama, Visokom, Zenici, Rudom, Šamcu, Travniku, Stolcu, Odžaku, Višegradu, Kaknju, Jajcu, Mostaru, Srebreniku, Brčkom, Gradišci, Maglaju, Foči, Olovo, Modriči i Kalinoviku.