{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničani autori vizuelnog identiteta povodom dolaska pape Franje u BiH

Piše: E. M./Klix.ba
3.5.2015. u 20:33
14
Zeničani autori vizuelnog identiteta povodom dolaska pape Franje u BiH
14
Zadatak za realizaciju vizuelnog identiteta povodom dolaska pape Franje u Sarajevo pripao je dvojici umjetnika iz Zenice Miroslavu Šetki i Draganu Ivankoviću koji zajedno rade već 15 godina. One ideje koje Miroslav zamisli i nacrta na papiru, Dragan prebaci u digitalnu formu na računaru.
Dolazak pape Franje u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Sarajevo, predstavlja veliki izazov za organizatore tako da su prvog dana kada je saopćena posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini počele pripreme za njegov doček. Dok porodica Hajderovac u Zavidovićima pravi stolicu za papu Franju, dvojica Zeničana, likovni umjetnik Miroslav Šetka i grafički dizajner Dragan Ivanković dobili su zadatak da naprave vizuelni identitet povodom dolaska pape Franje u BiH.

Ivanković se grafičkim dizajnom bavi već 15 godina, a sva priča o vizuelnom identitetu je počela od don Tomislava Mlakića koji je nazvao zenički dvojac i saopćio im da imaju četiri dana da naprave vizuelni identitet.

"Mi se ispočetka nismo mogli dogovoriti da se nađemo i počnemo raditi, tako da smo se tek trećeg dana našli u ateljeu gdje smo ideje prebacili na papir. Sve je počelo oko 20 sati, a pet sati poslije ideja je bila realizirana i poslana na provjeru Vrhbosanskoj nadbiskupiji", izjavio je Ivanković.

Prve skice na papir je iznio Šetka koji se školskim radom kao nastavnik likovnog bavi već 43 godine.

"Ideja je bila da se od trougla kao forme države Bosne i Hercegovine krene sa vizuelnim identitetom, a potom smo kroz zajednički rad u ateljeu ubacili i druge simbole i oblike. Prvo smo imali te neke stroge linije, ali nakon analiziranja vizuelnih identiteta drugih država, odlučili smo da malo promijenimo formu i damo slobodu našem radu, i tako smo došli do finalnog izgleda", izjavio je Šetka.

"Krivulje koje je Dragan napravio računarskim programima predstavljaju slobodnu formu jer je to jako bitna stvar na ovom vizuelnom radu jer predstavljaju slobodu koja ne prestaje", dodao je Šetka.

Na vizuelnom identitetu nalazi se i fotografija pape Franje na kojoj je nasmijan, što prema riječima dvojice Zeničana predstavlja njegov vedar duh i optimizam, ali i poruka iz Vatikana, kao slogan, koja je uklopljena u sami izgled.

Ivanković i Šetka su u životu uradili dosta projekata, ali ovaj im je do sada najznačajniji. Iako su uradili odličan posao, više od 20 dana su čekali na odgovor da li je njihov vizuelni identitet dobio zeleno svjetlo.

"Mislili smo da nema nikakvih informacija i da nismo uspjeli uraditi to kako treba, jer od slanja našeg rada do informacije da smo uradili to kako treba je prošlo oko 20 dana, a mi smo se uveliko vratili našim standarnim aktivnostima. Međutim, jedan dan nas je nazvao don Tomislav i bio je ponosan na nas, ali i na sebe što nas je izabrao i pozvao da uradimo taj vizuelni identitet", zaključio je Šetka u razgovoru za Klix.ba.

Vizuelni identitet dvojice zeničkih umjetnika trebao bi se pronaći i na poštanskim markicama, ali još uvijek nisu dobili povratne informacije kada će i da li će njeno štampanje biti dozvoljeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: