BiH
11

Zenica: Svim budžetskim institucijama isključeno grijanje zbog dugovanja

FENA
Javno preduzeće Grijanje Zenica isključilo je sve budžetske institucije s mreže daljinskog grijanja, jer Vlada Zeničko-dobojskog nije izmirila dugovanja za sezonu grijanja 2012/2013., potvrdio je Feni direktor ovog preduzeća Kasim Sarajlić.

Riječ je o dugu od 1,7 miliona maraka, koji je JP Grijanje, prije početka nove sezone grijanja, moralo izmiriti isporučiocu toplotne energije, kompaniji Arcelormittal.

"Prije desetak dana smo s mreže isključili budžetske institucije, a obrazovne institucije smo ostavili do posljednjeg dana, nadajući se da će Vlada ZDK uplatiti preostali dio duga. Svoju obavezu prema kompaniji Arcelormittal u iznosu od 1,7 miliona KM morali smo izmiriti tako što smo podigli kreditna sredstva kod komercijalnih banaka i za ova sredstva plaćamo kamate", naveo je Sarajlić.

Pojašnjava da je JP Grijanje bilo prisiljeno na ovu nepopularnu mjeru, s obzirom na to da preduzeće nije više moglo izmirivati svoje obaveze.

"Zbog ekonomskih principa poslovanja morali smo pristupiti ovoj mjeri i u svemu ovome nema politike", ustvrdio je Sarajlić.