|

Zenica: Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

Zenica: Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH
0
Klix.ba
22.11.2012. u 20:19
36
komentara
0

dijeljenja
1/12 Foto: Klix.ba
2/12 Foto: Klix.ba
3/12 Foto: Klix.ba
4/12 Foto: Klix.ba
5/12 Foto: Klix.ba
6/12 Foto: Klix.ba
7/12 Foto: Klix.ba
8/12 Foto: Klix.ba
9/12 Foto: Klix.ba
10/12 Foto: Klix.ba
11/12 Foto: Klix.ba
12/12 Foto: Klix.ba
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici večeras je priređena svečana akademija povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
U nedjelju, 25. novembra, naša domovina Bosna i Hercegovina slavi svoj Dan državnosti, a tim povodom u Bosanskom narodnom pozorištu upriličena je svečana akademija kojoj su prisustvovale ugledne ličnosti Zenice, ministri, predstavnici vjerskih i kulturnih zajednica, te građani Zenice.

U uvodnom djelu intonirana je himna Bosne i Hercegovine i himna Evrope, a potom se svim prisutnima u velikoj sali BNP-a obratio premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak, koji je prisutne još jednom upoznao sa historijom nastanka i dešavanja kroz koje je prošla Bosna i Hercegovina, a potom je i čestitao nadolazeći Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

"Dragi prijatelji, već više od hiljadu godina naši poštovani i hrabri preci su čuvali, sačuvali i održavali Bosnu i predali je nama u amanet. Naša je obaveza da državu Bosnu i Hercegovinu i državno i ekonomski sačuvamo, osnažimo i predamo našim potomcima u amanet, naša domovina Bosna i Hercegovina to i zaslužuje. To je naša sveta, ljudska, patriotska obaveza i ja vas pozivam da svi tu našu obavezu ispunimo. Sretan vam Dan državnosti naše domovine, živjela naša jedna jedina domovina Bosna i Hercegovina.", riječi su premijera ZDK, Fikreta Plevljaka.

Nakon govora premijera Plevljaka uslijedio je prigodni muzički program koji su pripremili učenici Srednje muzičke škole u Zenici, a potom je u foajeu BNP-a uslijedilo druženje zvanica.

Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona će u petak, 23. novembra, posjetiti Visoko, mjesto gdje je održan Prvi bosanski sastanak i mjesto krunisanja prvog bosanskog kralja Tvrtka I, a potom će se uputiti na lokalitet Bobovac u Varešu, gdje je ukopana druga generacija bosanskih kraljeva Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić. Na tom mjestu bit će održan historijski sat sa temom "Bosanski kraljevi, grb i zastava", koje će održati prof. dr. Enver Imamović.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...