BiH
0

Dan državnosti svečano će biti obilježen u brojnim institucijama

FENA
Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, mnoge institucije i organizacije, udruženja upriličit će prigodan program obilježavanja ovog značajnog datuma za našu državu.

"Perzijsko-bosanski koledž s internatom" već osmi put organizira manifestaciju Znanjem gradi BiH u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH, koja će biti održana danas. Na manifestaciji će učestovati 22 škole iz svih krajeva BiH.

U povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH, Općina Centar tradicionalno organizira izložbu najboljih dječijih likovnih radova čiji su autori učenici osnovnih škola i polaznici vrtića JU "Djeca Sarajeva" s područja centralne gradske općine.

Svečano otvorenje izložbe bit će upriličeno danas 11.00 sati u Centru za kulturu Sarajevo, gdje će se naći 63 likovna rada koji su slikani raznim tehnikama o temi "Ja vidim u boji, ja vidim šareno". Najboljih 13 radova koji su izloženi bit će štampani na kalendaru Općine Centar za 2013. godinu, a autori i njihovi nastavnici bit će novčano nagrađeni.

Savjet Mjesne zajednice "Ciglane-Gorica" tradicionalno svake godine obilježava 25. novembar, Dan državnosti BiH. Ove godine tim povodom Savjet MZ u saradnji s Osnovnom školom "Hasan Kikić" organizira svečanost koja će biti održana danas u prostorijama škole "Hasan Kikić', gdje će posjetitelji jutros imati priliku uživati u šahovskom turniru između aktivista ove MZ i učenika OŠ "Hasan Kikić", dok će u 11.00 sati biti održana akademija obogaćena kulturno-zabavnim programom. Po završetku programa predviđeno je prigodno druženje.

U Tursko-bosanskom koledžu u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH danas u 14.00 sati bit će upriličena svečana priredba u izvedbi učenika ovog koledža.

U povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH i 69-godišnjice ZAVNOBiH-a, Udruženje antifašista i boraca Stari Grad organiziraju akademiju večeras u 18.00 sati u velikoj sali Općine Stari Grad.

O značaju Dana državnosti i Dana ZAVNOBiH-a govorit će Nijaz Skenderagić, potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a BiH. Bit će uručena i priznanja i zahvalnice pojedincima i kolektivima iz Kantona Sarajevo.

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, JU Biblioteka Sarajevo, Odjeljenje za djecu i mlade, organizira večeras u 18.00 sati V matineju - promociju dječijeg stvaralaštva pod nazivom "Djeca govore stihove pjesnicima". Ove godine stvoje stvaralaštvo predstavit će članovi literarne i recitatorske sekcije OŠ "Edhem Mulabdić", "Safvet-beg Bašagić", "Grbavica I" i članovi dramske sekcije OŠ "Čengić-Vila I". Učenici Osnovne muzičke baletske škole Novo Sarajevo predstavit će se svojim kompozicijama. Gosti književnici će biti Marija Feketa-Sullivan, Šeća Sejfić, Fiko Daupović, Fuad Kovač i Ljubica Ostojić.

Povodom 25. novembra večeras u 19.00 sati bit će otvorena revijalna izložba članova ULUBiH u Galeriji "Collegium artisticum" u Sarajevu.

Jedan od najznačajnijih datuma iz historije naše domovine, 25. novembar, Dan državnosti BiH, Kakanj će obilježiti dostojanstveno - polaganjem cvijeća u gradskom spomen-parku i spomen-parku u Kraljevoj Sutjesci, akademijom i drugim sadržajima.

Danas u 11.00 sati, bit će položeno cvijeće u Spomen-parku dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka". U 14.00 sati, u Gradskom spomen-parku bit će položeno cvijeće na spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941.-1945. i spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995., a u 15.00 sati na spomen-obilježje na spomen-obilježje palim borcima NOAR-a 1941.-1945. u Kraljevoj Sutjesci.

U 17.30 sati u Omladinskom centru bit će otvorena izložba slika Udruženja likovnih umjetnika "Duga" Kakanj. U 18.00 sati, u maloj sali Doma kulture bit će održana akademija na kojoj će nastupiti orkestar OŠ "Hamdija Kreševljaković" Kakanj, Gradski hor KUD-a "Dikan" i Azra Mušija s prigodnim recitalom.

I Općina Visoko obilježit će 25. novembar, Dan državnosti BiH, prigodnim programom.

U subotu, 24.novembra, u 10.30 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu borcima NOAR-a i na Spomen- obilježje šehidima i poginulim borcima. Nakon toga, u 11.00 sati bit će održana akademija u sali Općinskog vijeća.