Usvojen Prijedlog zakona
0

Zenica: Škola počinje prvog radnog dana u septembru

FENA
Zenica
Zenica
Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kojom je predsjedavao Miralem Galijašević, predsjedavajući kantonalne Skupštine, danas je na svojoj 9. sjednici usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnoj školi i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjoj školi.

Predložene izmjene i dopune oba zakona su prethodno usaglašene sa ovlaštenim predstavnicima sindikata i aktivima direktora škola. Novine u oba zakona su: nastava u prvom polugodištu počinje, u pravilu, prvog radnog dana u septembru, uvodi se i reguliše proljetni odmor za učenike, redefiniše se ocjenjivanje učenika u osnovnoj školi na način da je u prvom razredu opisno ocjenjivanje, a od drugog razreda brojčano.

Također se precizira, da se na kraju prvog polugodišta u prvom razredu ne utvrđuje opći uspjeh učenika, te da se opći uspjeh učenika svodi na kraju svakog polugodišta počevši od II razreda osnovne škole.

Izmjenama zakona preciziraju se uvjeti za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno radno vrijeme na poslovima nastavnika i stručnih saradnika, redefiniše se trajanje pripravničkog staža sa 12 na 9 mjeseci, kao i da vršilac dužnosti direktora škole bude imenovan ne period od 6 mjeseci.

Uvodi se „aktiv direktora“ kao stručno i savjetodavno tijelo za jednu ili više općina.

Skupština ZDK-a danas je prihvatila i Prijedlog autentičnog tumačenja člana 15. stav 1 Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, te Izvještaj o prošlogodišnjem radu Kantonalne direkcije robnih rezervi.

Na prijedlog klubova poslanika SDP, SDA i Narodne stranke Radom za boljitak sjednica je prekinuta u poslijepodnevnim satima.