Školsko zvono označilo kraj odmora
0

Nastava počela danas u ZDK i KS, ostali od ponedjeljka

Sarajevo-x.com
Početak septembra je ujedno i početak nove školske godine. U nekoliko škola u BiH učenici će danas ponovo biti u školskim klupama, mada se školsko zvono danas neće oglasiti u većem dijelu BiH.

Nova školska godina u Brčko Distriktu će početi tek 5. septembra u svih 15 osnovnih i četiri srednje škole, a od ponedjeljka će u novu školsku godinu krenuti i učenici u Livanjskom kantonu. U ponedjeljak će prvi put na nastavu i 211 prvačića u Bosansko-podrinjskom kantonu, kao i njihove starije kolege u osnovnim i srednjim školama.

Još ovu sedmicu će odmarati i učenici u Republici Srpskoj, a ministar obrazovanja u tom entitetu je nedavno potvrdio da će svim učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola na početku školske godine biti dostavljeni besplatni udžbenici.

Od 5. septembra će u školu i učenici u Tuzlanskom kantonu, u Hercegovačko-neretvanskom, i u Unsko-sanskom kantonu.

Iako je situacijia u obrazovanju u Srednjo-bosanskom kantonu neizvjesna zbog nezadovoljstva prosvjetnih radnika, nastava će ipak početi na vrijeme, odnosno 5. septembra. Da li će se odvijati po nastavnom planu i programu, bez eventualnih prekida zbog štrajkova još uvijek je neizvjesno.

Osnovne i srednje škole u Posavskom i Zapadno-hercegovačkom kantonu također će od prvog radnog dana u narednoj sedmici otvoriti učenicima svoja vrata.

Nešto manje vremena za odmor su imali učenici u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, jer je za njih već danas završen raspust. Da je školska godina počela bilo je primjetno u četvrtak ujutro na ulicama glavnog grada BiH. Grupe učenika sa teškim ruksacima, koji su glasno prepričavali dogodovština sa ljetnog odmora nemoguće je bilo ne pimjetiti.