Sa zakašnjenjem
142

Zenica: Simpatizeri SDA vatrometom, bakljadom i defileom proslavili ulazak ove stranke u kantonalnu vlast

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ulazak Stranke demokratske akcije u procese vođenja Zeničko-dobojskog kantona proslavilo se večeras defileom vozila na ulicama Zenice.

Simpatizeri Stranke demokratske akcije večeras su vatrometom, bakljadom, ali i defileom vozilima ulicama grada sa zastavama Republike Bosne i Hercegovine te stranačkim zastavama proslavili povratak SDA u kantonalnu vlast.

Na veoma neobičan način, kao da je izborna noć, simpatizeri SDA proslavili su danas koalicioni sporazum koji je ova stranka potpisala sa DF-om, SBB-om, NES-om i samostalnim zastupnicima.

Slavlje je sudeći prema videu koji je objavljen na društvenim mrežama i kojeg smo snimili tokom defilea vozila, nastao u zeničkoj mjesnoj zajednici Stranjani, a veoma brzo je nastavljeno i na ulicama Zenice defileom.

Na sličan način prije 10 mjeseci izbornu pobjedu su proslavili i simpatizeri Fuada Kasumovića koji je kasnije sa SDP-om formirao vlast. Međutim, za deset mjeseci od koalicionih partnera postali su veliki neprijatelji što je ugrozilo i funkcionisanje većine u Zeničko-dobojskom kantonu i funkcionisanje vlasti.

Inače, SDA je u Skupštini ZDK osvojila najviše mandata, 11 ruku, ali do danas nisu uspjeli pronaći zajednički jezik s drugim političkim strankama koje su se ranije okupile u ovom kantonu kao preslikano stanje Osmorke s viših nivoa vlasti.