BiH
18

Zenica: Roditelji tvrde da je desetogodišnja učenica preminula od meningokokne sepse

Piše: E. M.
Osnovna škola Arnauti
Osnovna škola Arnauti
Roditelji učenika Osnove škole Arnauti u istoimenom mjestu nedaleko od Zenice u šoku su nakon što je desetogodišnja učenica škole Đ. H. preminula, kako roditelji učenika škole tvrde, od meningokokne sepse. Nakon nesretnog događaja, uprava škole još uvijek se nije obratila roditeljima učenika koji će sutra bojkotovati nastavu u ovoj školi.

U razgovoru za Klix.ba jedan od roditelja učenice koja je u istom odjeljenju bila s preminulom Đ. H. je ispričao kako je djevojčica u četvrtak odvedena s nastave u bolnicu, a da je sanitarna inspekcija obavila zaprašivanje škole jer je, navodno, u pitanju meningokokna sepsa. Desetogodišnja Đ. H. preminula je u petak 10. marta u 18 sati, a dženaza je obavljena jučer.

Iz škole još uvijek nisu zvanično informisali roditelje o čemu se radi, kakve će mjere biti poduzete, a učenici su "hitno" vakcinisani tek u petak kada je obavljeno i zaprašivanje prostorija škole.

"Škola nije obavijestila djecu da se hitno vakcinišu nego su to uradili sutradan, a djeca s roditeljima, po kiši su se morali sami snalaziti nakon vakcinacije, iako su tvrdili da je sve dogovoreno", govori za Klix.ba jedan od roditelja.

Zabrinuti otac djevojčice koja je išla u isti razred sa preminulom Đ. H. dodaje kako su roditelji šokirani i odnosom ljekara u Hitnoj službi koji su djecu vakcinisali bez ikakvog pregleda niti su pojasnili roditeljima o čemu se radi.

Na Facebook stranici Osnovne škole Arnauti proteklih dana redovno se objavljuju informacije o odgođenim školskim časovima, ali još uvijek se niko nije zvanično izjasnio o cijelom događaju koji je glavna tema rasprave roditelja učenika koji pohađaju nastavu u ovoj školi.

Nastava će se u ponedjeljak održati po skraćenom rasporedu zbog Dana žalosti, a roditelji traže bojkot nastave dok nadležni organi ne provjere uslove u školi te da li je rad i odvijanje nastave sigurno. Također, traže i zvanične informacije pedagoga i direktora škole koji su, kako kažu. bili nehatni u slučaju koji je rezultirao smrtnim ishodom.

Proteklih dana na adrese medija nije stiglo ni saopćenje Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a roditelji, kao i djeca su pod šokom od čitavog događaja.

"Moje dijete je sjedilo s tom djevojčicom u školi, dijete je u šoku, a mi još više zbog nedostatka informacija iz škole. Osjećam se zgroženo jer strahujem za zdravlje svog djeteta i odnosa radnika u Hitnoj pomoći", zaključio je roditelj učenice OŠ Arnauti za Klix.ba.

Roditelji učenika OŠ "Arnauti" sutra će bojkotovati nastavu ispred škole dok ne dobiju zvanične informacije od nadležnih organa i uprave škole koja za sada prema riječima roditelja, sve informacije drži iza zatvorenih vrata.