BiH
9

Direktor škole u Arnautima: Potvrđena meningokokna sepsa kod preminule učenice

Piše: E. M.
Osnovna škola Arnauti kod Zenice
Osnovna škola Arnauti kod Zenice
Nakon smrti učenice Osnovne škole u Arnautima, roditelji učenika danas su održali sastanak s predstavnicima škole, a u razgovoru za Klix.ba direktor OŠ "Arnauti" Safet Salčinović je izjavio da su stigle i zvanične informacije higijensko-epidemiološke službe koje potvrđuju da je kod preminule djevojčice riječ o meningokoknoj sepsi.

Nastava u ovoj školi danas je obustavljena kako bi se održao sastanak s predstavnicima Vijeća roditelja, lokalne zajednice, higijensko-epidemiološke službe (HES) i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

HES je dao zeleno svjetlo za nastavak održavanja nastave.

"Nismo mogli izaći odmah u javnost i informisati roditelje o čemu se radi. Nismo mogli govoriti nešto što nije provjereno i što bi možda izazvalo još gori efekat i veću paniku", izjavio je Salčinović te pojasnio da je HES i danas potvrdio da je desetogodišnja djevojčica, učenica ove škole, u petak preminula zbog meningokokne sepse.

"Roditeljima je HES danas objasnio šta je sve urađeno, od dezinfekcije do zaštite učenika koji su bili u direktnom kontaktu s djevojčicom. Sve radnje su urađene kako bi se nastava nastavila, a u ovom slučaju je bolje da su djeca na okupu kako bi se moglo na vrijeme reagovati ukoliko se primijete neke promjene", objasnio je.

Iako su roditelji ranije rekli da je djevojčica u četvrtak iz škole odvezena u bolnicu, direktor škole danas je izjavio da je djevojčica posljednji put bila u školi u srijedu.

"Djevojčica je u srijedu osjećala malaksalost i imala je temperaturu, kao simptome gripe, a mi smo nakon više pokušaja uspjeli stupiti u kontakt s roditeljima koji su je odveli kući i pružali joj određeni tretman. Djevojčici je u četvrtak pozlilo i ona je u privatnom angažmanu roditelja odvezena ljekaru da bi se utvrdilo o čemu je riječ", izjavio je Salčinović.

Nastava će sutra u ovoj školi biti nastavljena.