BiH
185

Zenica: Prvi dan proljeća uz čimbur, kupanje u Bosni, regatu i dobro druženje

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zeničani su i ovogodišnju čimburijadu ispratili tradicionalnim čimburom, prvim proljetnim kupanjem u rijeci Bosni i druženjem sa prijateljima.

Na obalama rijeke Bosne na Kamberovića Polju danas se okupilo više hiljada građana Zenice ali i gostiju iz Hrvatske. Begina ekipa iz Požege danas je po prvi put prisustvovala Zeničkoj čimburijadi, a učestvovali su i u takmičenju pravljenja čimbura.

"Prvi put smo u Zenici na čimburijadi, a došli smo na poziv našeg prijatelja Bege. Donijeli smo svoja eko jaja koja se uzgajaju u Požegi i od njih ćemo praviti čimbur. Zaista ljudi su ovdje divni i sigurno se vraćamo i naredne godine", kazao je Marko Ždrakić iz Požege.

Domaćin Požeganima je bio Zeničanin Besim Beganović Bega koji već 30 godina obilježava Zeničku čimburijadu.

"Poziv mojim gostima postoji već oko pet godina, a evo po prvi put se ukazala prilika da su slobodni, odnosno, da je Čimburijada neradnim danom pa su odlučili doći", izjavio je Beganović.

Zenička čimburijada ne može biti bez prvog proljetnog kupanja u rijeci Bosni Zeničanina Emilijana Kneževića koji je danas po 30. put ušao u ledenu vodu.

"Već 30 godina se tradicionalno okupam u Bosni i za sve ljude meni drage, koji su nas napustili, u vodu pustili cvijeće. Ja sam već ostario i nadam se da će naredne godine neko mlađi naslijediti me u proljetnom kupanju", kazao je Knežević.

Zenički rafteri i njihovi prijatelji iz drugih bh. gradova i zemalja regiona održali su tradicionalnu proljetnu regatu, a sutra će održati i takmičenje u okviru manifestacije "Zeničko proljeće".

Zenički ugostitelj Rasim Salčinović i ove godine svoje sugrađane je obradovao čimburom od 1.500 jaja.

"Ovo nije obični čimbur kao oni na koje smo navikli. Za spravljanje recepta za ovaj čimbur mi je trebalo oko mjesec dana i eto sada ta tradicija koju sam ja nastavio traje duži niz godina. Pokušali smo jedne godine napraviti čimbur od 2.000 jaja, ali to nije bilo to. Ono po čemu je specifičan moj čimbur jest da su žumancad cijela i da se nakon pravljenja čimbura mogu sva izbrojiti", kazao je Salčinović.

Čimburijada će trajati danas do kasnih večernjih sati, a svi koji su u mogućnosti pozvani su da probaju zenički čimbur u šatorima Foruma građana Zenica.