BiH
0

Zenica: Počinje gradnja Toplane na biomasu

ZEDA
Predstavnici češkog konzorcija ''VHS Brno-Evco Brno–Mevos'' će sutra u Nemili kod Zenice izvršiti primopredaju opreme i tehničke dokumentacije za realizaciju projekta ''Korištenje obnovljivih izvora energije za sistem centralnog grijanja u Nemili'', koji podrazumijeva izgradnju lokalne toplane i toplovodne mreže.

U prisustvu načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića i češkog ambasadora Tomaša Szunyoga u skladište RMK Prometa će biti smještena oprema i materijal za realizaciju prve faze projekta koji će omogućiti grijanje javnih objekata u ovom naselju, osnovne škole, policijske stanice, objekata mjesne zajednice i oko 850 domaćinstava. Ukupna vrijednost izgradnje toplane na biomasu je oko milion i po eura, a finansirat će se iz sredstava Vlade Češke Republike.

Izgradnja toplane planira se u naredne tri godine, a prema osnovnom projektnom planu bit će omogućena kasnija nadogradnja sadašnjeg kapaciteta od tri megavata.

Stručnjaci češkog konzorcija ''VHS Brno - Evco Brno – Mevos'' uradili su kompletnu tehničku dokumentaciju za realizaciju projekta, tehnološki projekt za kotlovnicu i međuskladište biomase, projekt lokalne toplovodne mreže, studiju izvodljivosti i dostupnosti biomase za ovu toplanu.