Česi donirali toplanu zeničkoj MZ Nemila

S
Sarajevo-x.com
24.11.2011. u 16:46
0
4
Česi donirali toplanu zeničkoj MZ Nemila
0
Predstavnici češkog konzorcija ''VHS Brno-Evco Brno–Mevos'' predali su Općini Zenica dio opreme i tehničke dokumentacije za realizaciju projekta Korištenje obnovljivih izvora energije za sistem centralnog grijanja u Nemili, koji podrazumijeva izgradnju lokalne toplane na biomasu i toplovodne mreže.

Ovaj projekt omogućit će daljinsko grijanje za javne objekte osnovne škole, doma zdravlja, policijske stanice i društvenog doma, kao i oko 850 domaćinstava u mjesnoj zajednici Nemila, oko 20 kilometara udaljenoj od Zenice.

Ukupna vrijednost izgradnje toplane na biomasu je oko milion i po eura, a izgradnja je planirana u naredne tri godine. Prema osnovnom projektnom planu kao energent će se koristiti biomasa iz maglajskog Natron Hayata, a kasnije će biti omogućena nadogradnja sa sadašnjeg kapaciteta od tri megavata.


Primopredaji dijela opreme i dokumentacije prisustvovali su i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i češki ambasador Tomaš Szunyog koji je izrazio zadovoljstvo što se projekt razvija veoma brzo i naglasio da se radi o primjeni najnovije tehnologije kakva se primjenjuje u EU i da je sve u skaldu sa standardima Evropske unije.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: