Humanitarna utakmica
173

Zenica: Imami i sveštenici igrali za mališane

Anadolija
(Foto: Klix.ba)
U zeničkoj Areni večeras je odigrana humanitarna utakmica u malom nogometu između imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica i katoličkih sveštenika iz Zenice.

Organizatori večerašnje, treće po redu utakmice između sveštenika i imama, su Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica i Odbor za međureligijsko vijeće Zenica. Utakmica se tradicionalno igra u humanitarne svrhe, a sav večerašnji prihod bit će iskorišten u humanitarne svrhe kao pomoć Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Pred početak utakmice, članovi ekipa sveštenika i imama, pozirali su u svojim odorama fotoreporteru agencije Anadolija. Tom prilikom, izrazili su veliko zadovoljstvo što imaju priliku učestvovati u ovako značajnom događaju.

Utakmica je okupila gledaoce svih uzrasta, a publikom su dominirali mališani, koji su imali priliku pozdraviti sveštenike i imame, ujedinjene u promociji jedinstva i humanosti. Preko 4.000 gledalaca uživalo je večerašnjoj nogometnoj predstavi.

Član Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici Mario Udovičić, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da Odbor planira nastaviti sa ovakvim akcijama i u budućnosti.

"Cilj nam je bio da na što bolji i produktivniji način pokažemo koje su potrebe naše djece. Želimo poboljšati i unaprijediti jasličke vrtiće i grupe djece. Cijeli program se bazira na djecu i oni su u prvom planu", rekao je Udovičić. On je pozvao sve odbore da na isti ili sličan način djeluju u svojim sredinama.

Novim zakonom starosna dob za prijem djece u jaslice pomjerena je sa jedne godine na šest mjeseci, pojasnila je za agenciju Anadolija direktorica Javne ustanove predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Edina Hodić, te dodala da će sredstva prikupljena od utakmice uveliko pomoći ustanovi da unaprijedi rad u jasličkim grupama.

"Javna ustanova ima šest vrtića, a u pet imamo i jaslice. Mi zaista uživamo raditi sa uzrastom djece od šest mjeseci do godinu i po, ali inventar nije prilagođen toj djeci. Iz tog razloga smo pokrenuli ovu akciju i sav prihod biće namijenjen za unaprjeđenje rada", istakla je Hodžić.

Gledalac Vedad Karić rekao je da bi volio vidjeti i "političare da budu složni kao što su to sveštenici i imami večeras".

"Bilo bi lijepo i njima i nama, nama pogotovo. Ali gledajući situaciju to se neće desiti sigurno", rekao je Karić, dodavši da je zadovoljan večerašnjom utakmicom i igrom koju je imao priliku gledati.

Cijena ulaznica za utakmicu iznosila je dvije konvertibilne marke, a u prodaju je pušteno 5.000 ulaznica. Konačan rezultat bio je 5:3 u korist ekipe sveštenika.