BiH
15

Zenica i Kakanj uskoro dobijaju elektronske zdravstvene knjižice

Klix.ba
Senka Balorda
Senka Balorda
Stanovnici općina Zenica i Kakanj sredinom februara bit će prvi korisnici elektronskih zdravstvenih knjižica u Zeničko-dobojskom kantonu, koje će prema riječima ministrice zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Senke Balorde, poboljšati sistem zdravstva u ovim općinama.

Uz pomoć kredita od 5,5 miliona eura, koja će biti osigurana putem Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, završit će se nabavka opreme za porodične ambulante na području Općine Zenica i Kakanj, čime će korisnici zdravstvenog osiguranja uz elektronske zdravstvene knjižice imati bolju, kvalitetniju i bržu uslugu.

Prema riječima Ministrice zdravstva ZDK-a Senke Balorde, ovaj kanton je jedan od rijetkih koji je već napravio bazu podataka koja će se koristiti prilikom početka realizacije projekta.

"Unos podataka nam neće oduzimati vrijeme sa početkom realizacije projekta, s obzirom da je Zeničko-dobojski kanton jedan od rijetkih koji je već tu obavezu završio. Program koji se bude koristio bit će jedinstven na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u toku su dogovori da bude primjenjivan i u apotekama, jer bez toga ID kartice, koje će zamijeniti zdravstvene knjižice, neće imati ispunjenu svoju svrhu u potpunosti", kazala je Balorda za Klix.ba.

Jedna od brojnih prednosti sistema elektronskih knjižica jeste da će sve ambulante biti mrežno povezane, te da će korisnicima zdravstvenog osiguranja biti omogućeno dizanje lijekova bilo gdje u FBiH.

Balorda smatra će elektronske zdravstvene knjižice otkloniti svakodnevne probleme sa kojima se susreću korisnici ambulantnih usluga, kao što su čekanje na pregled, gužve u ambulantama i slično.

"Kada je pacijent u pitanju, neće gubiti vrijeme na uputnice i recepte, to će uraditi ljekar iz ordinacije, a s obzirom da se radi o porodičnim ambulantama, imat će i uvid u bolesti svih članova porodice. Svaki pacijent će imati svoju ID karticu sa kojom će moći pregled obaviti u jednom gradu, a ljekarski recept iskoristiti u drugom. Također, iskreno se nadamo da će se smanjiti gužve i vrijeme čekanja za narudžbe pregleda u bolnicama i slično. Do sada smo uradili mnogo toga kako bi se to smanjilo, ali uvijek je bilo otpora na promjene", kazala je Balorda, te dodala da će novi sistem omogućiti u uvid u finansijsku situaciju i potrošnju zdravstvene ustanove, kada su u pitanju dijagnostičke metode, terapije i drugo.

Tender za nabavku tehničke opreme raspisalo je Ministarstvo zdravstva FBiH, a odabir programa i obuka bliži se kraju. Prema riječima Balorde u slučaju nestanka struje ili drugih problema, koristiti će se alternativne metode.

"Ne bi trebalo da se nešto slično desi jer nismo pesimisti. Što se toga tiče, kao i u svim drugim sistemima i kod nas postoji sistem koji je stari, pa ćemo u slučaju nužde koristiti se starim ili nekim alternativnim sistemima", izjavila je Balorda.

Ona je dodala da će realizacija projekta elektronskih zdravstvenih knjižica pored već dva pomenuta Doma zdravlja u Zenici i Kaknju, biti pokrenuti i u drugim općinama Zeničko-dobojskog kantona i to najdalje do mjeseca juna 2014. godine.