BiH
311

"Žene u crnom" u Srebrenici: Zabrinjava nas što u Srbiji jača retorika negiranja genocida

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
I ove godine dženazi i ukopu 127 žrtava genocida u Srebrenici prisustvuju članice Udruženja "Žene u crnom" iz Srbije koje su posebno zabrinute što posljednjih godina u Srbiji sve više jača retorika negiranja genocida u Srebrenici.

Članica Udruženja "Žene u crnom" Staša Zajević kazala je kako je nepristojno da danas bilo ko sem porodica žrtava genocida u Srebrenici govori kako se osjeća u Potočarima.

"Manje važna je naša bol i doživljaj tog užasa. Mnogo je važnije da mi ovim činom iskažemo saučešće porodicama i suosjećanje sa svima njima. Želimo poručiti da u državi iz koje mi dolazimo jača retorika negiranja genocida u Srebrenici i to nas zabrinjava", rekla je Zajević.

Ona je kazala kako je ovo posebno zabrinjavajuće jer je jasno kako nam govori da su određene ideološke matrice iz prošlosti ipak opstale.

"Mi ovo nećemo prestati raditi i organizovat ćemo puno aktivnosti. Sinoć smo u Beogradu imali veliku akciju tako da nam je stvarno važno kako se osjećaju žrtve. Mi znamo da se bez priznavanja patnji i uvažavanja žrtava ne može govoriti o gradnji drugačije regije, a ni o dobrosusjedskim odnosima", rekla je Zajević.

Komemoraciji i dženazi tragično stradalim Srebreničanima prisustvovalo je blizu 30 članica Udruženja i to iz nekoliko različitih gradova Srbije.