{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

A
10.7.2013. u 16:01
0
16
Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici
0
Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici
Povodom osamnaest godina od genocida u Srebrenici, Žene u crnom uz podršku umjetničkih kolektiva Dah teatar, Škart i Art klinike, večeras na Trgu Republike u centru Beogradu organizuju mirovnu akciju "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!".
Kako u saopštenju povodom 18 godina od genocida u Srebrenici podsjećaju NVO Žene u crnom, genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi.

"Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne, logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske. Međunarodni sud pravde utvrdio je 2007. da država Srbija nije spriječila genocid. U Haškom tribunalu je van razumne sumnje dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta", navedeno je u saopštenju.

Podsjeća se i da najviši predstavnici Republike Srbije (predsjednik Republike, Vlade i Skupštine) zahtjev desetina organizacija civilnog sektora prvi put istaknut početkom 2009. a posljednji put 25. juna 2013. da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i da se negiranje genocida zakonski sankcioniše i proglasi krivičnim djelom, nisu čak ni uzele u razmatranje.

"Nastavljaju sa negiranjem i relativizovanjem genocida u Srebrenici. Sada su u Srbiji na vlasti kreatori, izvršioci i saučesnici politike koju je simbolizovao Milošević. Formalno ispunjavanje EU zahtjeva, i činovi izvinjenja i obećanja klečanjem predsjednika Tomislava Nikolića predstavljaju puke verbalne izljeve, cinizam prema žrtvama, čak i obesmišljavanje smisla i vrijednosti pravde", ocjenjuje se u saopštenju i ističe da je za predsjednika Srbije i druge najviše predstavnike Srbije genocid teško izgovoriva riječ.

Žene u crnom dalje ističu da su "zahtijevale i da se genocid u Srebrenici nazove genocidom i da time oni uvaže žrtve, ali i sugrađane i sugrađanke Srbije koji iskazuju saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida".

Ignorisanje tih zahtjeva, dodaju, potvrđuje i nedostatak političke volje sadašnjih vlasti za suštinsku transformaciju društva, izgradnju trajnog i pravednog mira, dobrosusjedskih odnosa i povjerenja u regiji.

"Genocid u Srebrenici je paradigma svih srpskih zločina - zločina počinjenih u naše ime. Srebrenica je, kao i Auschwitch, najdublji etički problem. Sve dok se nastavlja sa poricanjem, relativizovanjem i zaboravom genocida, nastavlja se sa ponižavanjem žrtava, njihovog dostojanstva i bola preživjelih. Bez obzira na posljednje neprihvatljive i kontroverzne presude Haškog tribunala, van razumne sumnje je dokazana ogromna krivična odgovornost Srbije za rat i ratne zločine, a moralnom i političkom odgovornošću Srbije treba da se bavi cjelokupno društvo", stoji u saopštenju povodom sutrašnje godišnjice genocida u Srebrenici.

Žene u crnom ukazuju da moralna dužnost da se bavimo pitanjima ratnih zločina, kako se navodi, a prije svega genocidom u Srebrenici ne zavise od međunarodnih obaveza niti od EU standarda - to prvenstveno zavisi od svih nas.

Žene u crnom su pokrenule projekat "Memorijalni centar Potočari/Srebrenica u Beogradu", čime će "premjestiti" Srebrenicu na Trg Republike u Beogradu, sa 8.372 imena žrtava genocida te tako upozoriti da se ne mogu zatvarati oči pred počinjenim genocidom, i da samo suočavanje sa njim može doprinijeti uspostavljanju političke kulture kažnjivosti zločina.

"Postavljanjem trajnog spomenika, Beograd bi stekao status grada koji priznaje, grada koji se stidi svojih zločina - status postgenocidnog grada", poručuju iz ove NVO.

Žene u crnom su jedna od rijetkih organizacija koja je tokom proteklih godina, obilježavajući godišnjicu genocida u Srebrenici, scenskom akcijom na Trgu Republike, koristeći predmete iz svakodnevnog života običnih ljudi (čaršafi, tepsije, voda...) izražavali žaljenje, prvenstveno zbog ubijanja ljudi, ali i zbog ubijanja simbola života.

"I ovim činom ponavljamo da su ubijeni u genocidu u Srebrenici ostavili neizbrisiv trag u našim životima i da ćemo njegovati pamćenje na njih", poručile su Žene u crnom.

Saosjećanje i solidarnost sa žrtvama genocida - zločina počinjenih u "njihovo ime", Žene u crnom izrazit će odlaskom na komemoraciju/dženazu u Potočare, gdje će sutra, 11. jula biti ukopano 409 posmrtnih ostataka žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: