Regija
5

Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom osamnaest godina od genocida u Srebrenici, Žene u crnom održale su u centru Beograda mirovnu akciju: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici!

Kao i svake godine aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom su na Trgu republike u centru Beograda istakle bijele panoe sa ispisanim imenima svih 8.372 srebreničke žrtve.

Jednosatnim stajanjem Žene u crnom odale su počast srebreničkim žrtvama i izrazile saosjećanje sa majkama i porodicama žrtava. One su istakle transparente na kojem je pisalo "Srebrenica-nikad nećemo zaboraviti" i "Poricanje, negiranje, zaborav = genocid".

Predsjednica NVO Žena u crnom Staša Zajović rekla je za agenciju Anadolija da akcija predstavlja preseljenje Memorijalnog centra Potočari u Beograd.

"Beograd je još uvijek grad poricanja genocida. Žene u crnom nastavit će sa izgradnjom živog spomenika na različite načine. Na taj način izražavamo žaljenje prvenstveno zbog ubijanja ljudi, ali i zbog ubijanja simbola života. I ovim činom ponavljamo da su ubijeni u genocidu u Srebrenici ostavili neizbrisiv trag u našim životima i da ćemo negovati pamćenje na njih", poručila je Zajović.

Za vrijeme večerašnjeg odavanja počasti žrtvama srebreničkog genocida na beogradskom Trgu republike, uz podršku umjetničkih kolektiva Dah teatar i Škart i Art klinike, izveden je i svojevrstan performans.

"Čaršafi, tepsije i voda su istovremeno simboli radosti, života, smrti, tuge i mi time želimo da kažemo da je genocidom u Srebrenici i svim ratnim zločinima prognan život. I da time nije vršeno samo fizičko eliminisanje ljudi nego i njihovih snova, nada, očekivanja i radosti u životu", istakla je Zajović, dodavši da je to ogromno poštovanje i saosjećanje sa ženama Srebrenice.

Prema njenim riječima vlasti u Srbiji ne žele da izađu ususret da se u Srbiji 11. juli proglasi danom genocida, te da se dozvoli izgradnja spomenika.

Učešćem na svečanosti sutra (11. jula) u Skupštini Srbije, gdje će predsjednik i vicepremijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić oficirima i svršenicima Škole bezbjedosti dodjeljivati značke i sablje, odnosno organizovanje tog događaja na dan obilježavanja genocida u Srebrenici predsjednica Žena u crnom nazvala je ruganjem žrtvama.

"To znači koliko su promjene u Srbiji lažne i kozmetičke. Koliko to njih uopšte ne zanima. Mi znamo šta su oni bili devedesetih i da su se oni promenili samo da bi odbranili svoje pozicije. Nama ne mogu da sipaju prašinu u oči", naglasila je Staša Zajović, podsjetivši da su Žene u crnom bile na potjernicama Srpske radikalne stranke (SRS), bivše stranke Vučića i Nikolića, kao i da im je priječeno ubistvima.

Simbolizirajući srebrenička dešavanja aktivistkinje Žena u crnom večeras su u jednom smjeru gazile na bijelom čaršafu stopalima umočenim u crvenu boju. Na taj način, kažu, simbolizirani su krvavi tragovi srebreničkog genocida.

Skup je obezbjeđivalo nekoliko desetina policajaca interventne brigade, a tokom obilježavanja sjećanja na žrtve genocida nekoliko osoba uputilo je uvredljive pogrdne psovke Ženama u crnom i svima koji su u Beogradu ukazale na najveći zločin počinjen na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Žene u crnom najavile su da će sutra (11. jula) biti na komemoraciji i dženazi u Potočarima kod Srebrenice, gdje će u Memorijanom centru biti ukopano 409 posmrtnih ostataka identifikovanih žrtava genocida.