{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti

Z
25.8.2011. u 10:28
0
0
Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti
0
Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti
Zanimljiva javna debata vodila se u ženskom kafiću "Veranda" sa ciljem da se osnaži politička uloga žena u bh okruženju. Na debati, koju je moderirao Aleksandar Hršum, razgovarano je o problemu žene, koja je u političkom i javnom životu na marginama društva. Da li je moguća svjetlija budućnost naše države bez učešća žena u političkoj i javnoj sferi, koje su posljedice zanemarivanja ženske populacije na mjestima odlučivanja, gdje su žene u bh. društvu i zašto žene trebaju biti politički aktivnije?
Teme su privukle sjajne govornice iz mnogih udruženja, institucija vlasti, političkih stranaka i foruma, centara i nevladinih organizacija, koje su pokazale da se mogu ravnopravno nositi sa brojnim političarima koji neopravdano zauzimaju "ženska mjesta" u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Na debati donesen je zajednički zaključak da je neminovna potreba da bude više žena u političkom životu - na mjestima odlučivanja i moći, te da trenutna slika političke situacije u BiH nije nimalo olakšavajuća za žene.


Loš položaj na političkoj sceni, koji je trenutno dio stvarnosti, uzrok je nevidljivosti i onog dijela aktivnih političarki kako u javnom, tako i u medijskom životu društva.


Uspješno realizirana javna debata u ženskom kafiću "Veranda" u Zenici pokazala se kao pun pogodak, volnotera iz NVO "Infohouse" i "Fondacije Cure", jer su žene aktivistice pokazale vrijednosti i potencijale i da moraju promijeniti sliku rodne diskriminacije u politici kroz aktivno uključenje u donošenje odluka u BiH. Ova javna debata, kao i budće koje se planiraju provesti, pokrenute su isključivo kako bi probudile svijest građanki o trenutnom položaju žena i njihovoj potrebi da se vrate na mjesta odlučivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: