{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti

Z
25.8.2011. u 10:28
0
0
Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti
0
Žene su vodeće u kući, ali imaju mjesto i u vlasti
Zanimljiva javna debata vodila se u ženskom kafiću "Veranda" sa ciljem da se osnaži politička uloga žena u bh okruženju. Na debati, koju je moderirao Aleksandar Hršum, razgovarano je o problemu žene, koja je u političkom i javnom životu na marginama društva. Da li je moguća svjetlija budućnost naše države bez učešća žena u političkoj i javnoj sferi, koje su posljedice zanemarivanja ženske populacije na mjestima odlučivanja, gdje su žene u bh. društvu i zašto žene trebaju biti politički aktivnije?
Teme su privukle sjajne govornice iz mnogih udruženja, institucija vlasti, političkih stranaka i foruma, centara i nevladinih organizacija, koje su pokazale da se mogu ravnopravno nositi sa brojnim političarima koji neopravdano zauzimaju "ženska mjesta" u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Na debati donesen je zajednički zaključak da je neminovna potreba da bude više žena u političkom životu - na mjestima odlučivanja i moći, te da trenutna slika političke situacije u BiH nije nimalo olakšavajuća za žene.


Loš položaj na političkoj sceni, koji je trenutno dio stvarnosti, uzrok je nevidljivosti i onog dijela aktivnih političarki kako u javnom, tako i u medijskom životu društva.


Uspješno realizirana javna debata u ženskom kafiću "Veranda" u Zenici pokazala se kao pun pogodak, volnotera iz NVO "Infohouse" i "Fondacije Cure", jer su žene aktivistice pokazale vrijednosti i potencijale i da moraju promijeniti sliku rodne diskriminacije u politici kroz aktivno uključenje u donošenje odluka u BiH. Ova javna debata, kao i budće koje se planiraju provesti, pokrenute su isključivo kako bi probudile svijest građanki o trenutnom položaju žena i njihovoj potrebi da se vrate na mjesta odlučivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: