Akcija NVO "Cure" i "Infohouse"
0

101 razlog zašto na lokalnim izborima glasati za ženu

ZEDA
Nevaldine organizacije "Cure" i "Infohouse" iz Sarajeva organizirale su u Zenici uličnu akciju osnaživanja žena u političkom životu BiH ili "101 razlog zašto glasati za ženu na lokalnim izborima 2012."

U prvoj fazi realizacije projekta, od aprila do jula, educirano je 138 političarki i predstavnica NVO sektora u Sarajevu, Brezi, Bratuncu, Zenici, Goraždu, Sokocu i Travniku. U septembru ove organizacije planiraju početi emitiranje i prvu originalnu radio emisiju, u kojoj će se različite političke aktivstice i građanke iz nevladinih organizacija baviti vrlo specifičnim problemima o kojim se inače ne razmišlja.

Projekat će biti nastavljen organiziranjem javnih debata, uličnih akcije, te grupnih posjeta građana/ki institucijama vlasti BiH, sa ciljem da žene izađu iz kuhinja i stanu za govornice.

 Žene u bh. politici su po prisutnosti na margini, iako one čine 52 posto stanovništva u BiH u politici ih je samo 17 posto. Ako se posmatra piramidalno broj aktivnih žena u politici zna se da u tročlanom Predsjedništvu BiH nema ni jedna žena, ni jedna poltička stranaka nema ženu na čelu, nijedna vlada u BiH nije imala premijerku.

Na posljednjim lokalnim izborima izabrane su samo tri načelnice općina, a od 98 mjesta u Predstavničkom domu FBiH ženama pripada samo 17 mjesta, dok u narodnoj skupštini Republike Srpske od 83 mjesta samo 18 pripada ženama.

Tokom popodneva druženje je nastavljeno neformalnim u ženskom kafiću "Veranda" gdje se u otvorenom dijaloškom skupu, kojeg moderira Aleksandar Hršum, razgovara zašto su žene u političkom i javnom životu na marginama društva, da li je moguća svjetla budućnost naše države bez učešća žena u političkoj i javnoj društvenoj sferi, koje su posljedice zanemarivanja 52 posto populacije na mjestima odlučivanja, gdje su žene u bh. društvu i zašto žene trebaju biti politički aktivnije. Ovo je prva javna debata u sklopu projekta "Osnaživanje žena u političkom životu BiH – 101 razlog zašto žena na lokalnim izborima 2012.", koji se implementira od aprila prošle godine.