{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


101 razlog zašto na lokalnim izborima glasati za ženu

Z
24.8.2011. u 13:38
0
11
101 razlog zašto na lokalnim izborima glasati za ženu
0
101 razlog zašto na lokalnim izborima glasati za ženu
Nevaldine organizacije "Cure" i "Infohouse" iz Sarajeva organizirale su u Zenici uličnu akciju osnaživanja žena u političkom životu BiH ili "101 razlog zašto glasati za ženu na lokalnim izborima 2012."
U prvoj fazi realizacije projekta, od aprila do jula, educirano je 138 političarki i predstavnica NVO sektora u Sarajevu, Brezi, Bratuncu, Zenici, Goraždu, Sokocu i Travniku. U septembru ove organizacije planiraju početi emitiranje i prvu originalnu radio emisiju, u kojoj će se različite političke aktivstice i građanke iz nevladinih organizacija baviti vrlo specifičnim problemima o kojim se inače ne razmišlja.

Projekat će biti nastavljen organiziranjem javnih debata, uličnih akcije, te grupnih posjeta građana/ki institucijama vlasti BiH, sa ciljem da žene izađu iz kuhinja i stanu za govornice.

Žene u bh. politici su po prisutnosti na margini, iako one čine 52 posto stanovništva u BiH u politici ih je samo 17 posto. Ako se posmatra piramidalno broj aktivnih žena u politici zna se da u tročlanom Predsjedništvu BiH nema ni jedna žena, ni jedna poltička stranaka nema ženu na čelu, nijedna vlada u BiH nije imala premijerku.

Na posljednjim lokalnim izborima izabrane su samo tri načelnice općina, a od 98 mjesta u Predstavničkom domu FBiH ženama pripada samo 17 mjesta, dok u narodnoj skupštini Republike Srpske od 83 mjesta samo 18 pripada ženama.

Tokom popodneva druženje je nastavljeno neformalnim u ženskom kafiću "Veranda" gdje se u otvorenom dijaloškom skupu, kojeg moderira Aleksandar Hršum, razgovara zašto su žene u političkom i javnom životu na marginama društva, da li je moguća svjetla budućnost naše države bez učešća žena u političkoj i javnoj društvenoj sferi, koje su posljedice zanemarivanja 52 posto populacije na mjestima odlučivanja, gdje su žene u bh. društvu i zašto žene trebaju biti politički aktivnije. Ovo je prva javna debata u sklopu projekta "Osnaživanje žena u političkom životu BiH – 101 razlog zašto žena na lokalnim izborima 2012.", koji se implementira od aprila prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: