Doživotna
26

Žene Srebrenice: Presuda krvniku Karadžiću zadovoljila je dio pravde

Piše: A. K.
Članice Udruženja Žene Srebrenice danas su u prostorijama u Tuzli pratile izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću, a doživotnu zatvorsku kaznu koja mu je izrečena smatraju zadovoljenjem jednog dijela pravde.

"Jednim dijelom smo zadovoljne jer je Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, međutim ne slažemo se jer nije osuđen za genocid koji je pored Srebrenice počinjen u sedam bh. općina. On je u svakoj od njih učestvovao u genocidu", rekla je Ešefa Alić.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U vihoru rata izgubila je sve muške članove porodice, a kako je istakla, doživotna kazna zatvora koja je izrečena Karadžiću za srebreničke majke predstavlja određen dio satisfakcije.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Naza Hasanović smatra da je današnjom presudom ispravljena nepravda koja je 2016. nanesena srebreničkim majkama u prvostepenom sudskom postupku.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Krvniku poput Karadžića trebalo je izreći smrtnu kaznu. Ne znam kako bi se on osjećao da je neko na onakav način ubio njegovu braću, rođake... Pravda je sada u određenoj mjeri zadovoljena, ali nama ništa ne može vratiti naše najmilije", istakla je Hasanović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Podsjećamo, nakon pet godina suđenja Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2016. izrekao je prvostepenu presudu Karadžiću kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala na teret stavilo 11 tačaka u optužnici.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

On je tada osuđen na 40 godina zatvora, a nakon ulaganja žalbe tužilaštva i odbrane, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu danas je izreklo drugostepenu presudu. Njom je Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora.