Tuzla
0

Žene Srebrenice ne vjeruju posljednjim izjavama Carle Del Ponte

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Nastavlja se borba Udruženja građana "Žene Srebrenice" za istinu i pravdu o njihovim nestalim u genocidu 1995. godine.

Uz podršku predstavnika visokoškolskih institucija, nevladinih organizacija, političkih stranaka, grupe učenika iz Italije i građana Tuzle, njihova povorka je danas, kao i svakog 11-og u mjesecu krenula sa platoa Pinge, i završila na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli.

Po ko zna koji put je ukazano na nedopustivo spor proces pronalaska masovnih grobnica i ekshumacija. Zatraženo je brže i efikasnije pronalaženje, i sudsko procesuiranje počinilaca najtežih ubistava od 2. svjetskog rata.

Žene Srebrenice ne vjeruju da bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte nije znala da će dokazni materijal iz Srebrenice biti uništen, kako je nedavno izjavila.

Poručile su da neće odustati od tužbe protiv nje. Odgovore na brojna pitanja očekuju od del Pontinog nasljednika Sergea Brammertza.

“Usvajanje Rezolucije o genocidu, na SO Srebrenica predstavlja pozitivan signal. Međutim, loše je što u tom činu nisu željeli učestvovati odbornici iz srpskog naroda”, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica UG "Žene Srebrenice".

Podršku ženama Srebrenice dali su i učenici nekoliko srednjih škola iz italijanske Regije Piemonte.

Sutra će posjetiti Memorijalni centar u Potočarima. Kažu da žele saznati istinu o genocidu, i da je to jedan od razloga njihove posjete Bosni i Hercegovini.