|

Srebreničanke ne odustaju od tužbe protiv Del Ponte

Srebreničanke ne odustaju od tužbe protiv Del Ponte
0
S
Sarajevo-x.com
19.2.2011. u 15:39
0
komentara
0

dijeljenja
Srebreničanke ne odustaju od tužbe protiv Del Ponte
Udruženja Srebreničanki odlučna su u podizanju tužbe protiv bivše haške tužiteljice Carle del Ponte. Prikupili su više od 4.000 potpisa, pripremaju tužbu, a zastupat će ih tuzlanski advokat Damir Alić, uz pomoć londonskog advokatskog tima.
Majke i žene Srebrenice traže utvrđivanje odgovornosti Carle del Ponte zbog uništavanja predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, koji su u Haškom tribunalu korišteni kao dokazi, piše Slobodna Evropa.

Alić je naveo da se počelo s prikupljanjem dokaza u BiH i na strani i da je većina dokaza, zapravo, u Haškom tribunalu. Stručnu pomoć već je ponudio odvjetnički dvojac iz Londona, koji će bez novčane naknade pomoći tuzlanskom timu u ovom procesu.

"U narednih 15-ak dana vrlo vjerovatno bi trebao da se desi taj sastanak. Radi se o advokatima Fergusu Randolphu i Hugu Merceru, obadvojica iz Londona, iz Engleske. Oni su advokati sa dugogodišnjom praksom u ovakvim i sličnim stvarima", kazao je Alić.

"Mi uvijek kažemo da su nam u Bosni ubili našu djecu, naše najmilije, a u kući gdje se donosi pravda su nam ubijene uspomene, posljednje uspomene na naše najmilije. To se nije smjelo desiti ni slučajno. To nije njihova privatnost bila. Ako je ikome pripadalo, to je pripadalo porodicama", kaže Hatidža Mehmedović iz udruženja Srebreničke majke.

Tužba i protiv Amira Ahmića

Osim Carle del Ponte, porodice žrtava traže i punu odgovornost bošnjačkog oficira za vezu pri Haškom tribunalu Amira Ahmića, koji je, prema njihovim tvrdnjama, bio upoznat sa namjerama u vezi sa uništenjem predmeta.

Ahmić se ne boji tužbe, čak je i podržava, jer smatra da će se ovim procesom skinuti ljaga sa njegovog imena i napokon pronaći pravi krivci.

"Znam da je u vezi sa uništenjem artefakata glavni tužilac Serge Brammertz napisao svoj izvještaj vlastima u BiH. Ono što je značajno u tom pismu, izvještaju su navodi da prilikom predaje artefakata za vrijeme ekshumacija u BiH niko od vlasti nije tražio povrat, pa čak nije tražio povrat ni zbog ukopa. Postavlja se pitanje da li je neko ko je to predao, a mi još uvijek ne znamo ko, pitao žrtve, majke da li može i da li ima njihov blagoslov da to preda. Uništenje artefakata je bila jedna isključivo interna odluka Ureda tužioca, o kojoj ne da nisam znao ja nego niko u BiH nije znao. Žrtva je uvijek u pravu: Znači mi smo u pozciji da moramo pomagati žrtvama sa odgovorima, a svaki vid zloupotrebe ili špekulacije ne pridonose pravdi i istina kojima svi težimo", kaže Ahmić.

Majke i Žene Srebrenici vjeruju da je, ako ne jedini, onda sigurno najveći krivac upravo Carla del Ponte i još nekoliko osoba čija će imena otkriti novi sudski proces koje one upravo započinju, kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Tužba će, navodi advokatski tim, ići u pravcu utvrđivanja odgovornosti Carle del Ponte i drugih osoba koje su sudjelovale u procesu uništavanja predmeta, a ne u pravcu traženja materijalne odštete.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.