BiH
48

Žene Srebrenice: Bosanski inat je garant za uspjeh

Klix.ba
Foto: H. B./Klix.ba
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
Na sarajevskom Holiday marketu se nalazi štand koji se po nečemu razlikuje od ostalih, a to je, uz to što je sve ručni rad, i činjenica da nosi jednu upečatljivu priču koju nam donose žene iz Srebrenice.

Pored želje da sačuvaju bosansku tradiciju pletenja i heklanja u cilju im je i to da svojim radom, trudom i zalaganjem pobjegnu od svih strahota koje im je donio rat u BiH.

"Bosna je zemlja koja ima bogatu tradiciju ručnih radova, počevši od heklanja, tkanja ćilima, pletenja, do izrade narodnih nošnji. Radi se o tome da imamo jedno veliko bogatstvo koje ne znamo da cijenimo. Zapostavlja se i zaboravlja. Naša želja u Bosfamu je, otkad smo počeli da radimo prije dvadeset godina, da se žene koje su se nalazile u kolektivnim centrima, žene žrtve rata i one koje su protjerane počnu baviti nečim kako ne bi razmišljale o ratu i strahotama koje im je rat donio. To nešto čime su se počele baviti je tkanje i pletenje raznih vrsta odjeće i obuće", rekla je za Klix.ba majka Srebrenice Munira Beba Hadžić.

U nastavku objašnjava odakle ideja za imenom "Bosfam":

"Bosfam je skračenica od bosanska familija, a bosanska familija zato što je familija mjesto kojem pripadate i mjesto koje vama pripada, neko kome vjerujete , kome ste odani. Mi smo stasali u vrijeme kada su se sve familije rastavljale, tj. na početku rata 1992. Nekako smo bili rastureni, neki članovi porodica ni dan danas nisu nađeni, pa smo odlučili da ovakav pokret pretvorimo u jednu porodicu", objasnila je Munira.

Žene Srebrenice pozivaju sve zainteresovane da posjete njihov štand i pogledaju njihove rukotvorine na Sarajevo Holiday Marketu.