Zaštita žrtava
2

Žene SDS-a: Seksualna korupcija u BiH je ozbiljan problem

SRNA
Foto: SDS
Foto: SDS
Seksualna korupcija je ozbiljan društveni problem protiv koga se treba boriti i jačanjem pravnog okvira sa ciljem zaštite žena žrtava ove negativne pojave, zaključeno je na večerašnjem predavanju profesora Ivanke Marković pod nazivom "Žene - žrtve seksualne korupcije", koje je organizovao Aktiv žena SDS-a.

Marković koja je i zastupnica u NSRS, rekla je da je seksualna korupcija tabu o kojem malo žena govori javno, ali da svi znaju da postoji.

Ona je istakla da osobe koje dožive seksualno nasilje često odluče da ne istupe javno i ne prijave počinioca iz straha.

"Neophodno je stvoriti društvo gdje ćemo biti sigurni od svakog oblika nasilja, u kojem će nas štititi sistem i žene neće biti tretirane kao objekati. Moramo pokazati društvu da žrtva seksualne korupcije nije kriva za to što joj se desilo, te da je ključni element te korupcije moć", objasnila je Marković.

Ona je dodala da su rijetki slučajevi procesuiranja i kažnjavanja seksualnih počinioca.

U saopštenju SDS-a je navedeno da je na ovom planu neophodno djelovati i preventivno kako bi društvo postalo svjesno ove pojave i načina borbe protiv seksualne korupcije.

Predavanje "Žene - žrtve seksualne korupcije" organizovano je u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

"16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama" je međunarodna kampanja koja se obilježava od 1991. godine. Učesnici kampanje odredili su 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama za početak kampanje i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava za kraj kampanje, kako bi simbolično povezali problem nasilja nad ženama sa ljudskim pravima i istakli da je takav vid nasilja kršenje ljudskih prava.

Kampanja uključuje i druge značajne datume, kao što su 29. novembar – Međunarodni dan zaštitnika ljudskih prava žena, 1. decembar – Svetski dan borbe protiv Side i 6. decembar – godišnjica Montrealskog masakra.