Međunarodni dan žena na selu
7

Žene na selu mnogo rade, a malo imaju

SRNA
Žene na selu velika su grupa stanovništva u Republici Srpskoj čije su potrebe i problemi gotovo "nevidljivi", iako su brojni i određeni različitim faktorima koji uzrokuju višestruku marginalizaciju, pokazale su analize Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske.

Analize su pokazale da, iako su žene vitalni faktor od kojih najviše zavisi oživljavanje sela i ruralni razvoj u cjelini, njihov nepovoljan položaj i problemi sa kojima se suočavaju, od osnovnih životnih potreba, pa do dugoročnih interesa u okviru održivog razvoja, ostaju marginalna tema.

"Unapređenje položaja žena na selu ima višestruki značaj za Republiku Srpsku radi demografskog i ekonomskog oživljavanja i osnaživanja sela putem razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelini, razvoja turizma na selu, unapređenja standarda i uslova života u seoskim sredinama i smanjenja generacijskog siromaštva na selu", navodi se u saopštenju Gender centra povodom obilježavanja 15. oktobra - Međunarodnog dana žena na selu.

U saopštenju se navodi da žene na selu mnogo rade, a malo imaju, kao i da je priznanje njihovog značaja i uloge, potrebe da se uslovi njihovog života moraju poboljšati, prvi korak ka postizanju bolje budućnosti žena na selu.

Ujedinjene nacije ustanovile su 15. oktobar kao Međunarodni dan seoskih žena.

Ovaj dan obilježava se organizovanjem raznih aktivnosti i događaja koji ukazuju na težak položaj žena na selu, kako bi svi bili svjesni važne, ali još nepriznate uloge žena koje žive na selu.

Na selu živi 1,6 milijardi žena i predstavljaju četvrtinu ukupnog svjetskog stanovništva.

Seoske žene, iako učestvuju u proizvodnji 60 do 80 posto hrane koja se uzgaja posjeduju samo dva odsto zemlje i ostvaruju samo jedan posto svih poljoprivrednih primanja, što govori o njihovom izuzetno teškom položaju.

Žene na selu nemaju iste uslove za život kao žene u gradu. Otežan im je pristup vodi, električnoj energiji, putevima, zdravstvenim uslugama, mogućnostima za školovanje, za bavljenje sportskim i kulturnim aktivnostima.