Dan narcisa
15

Žene koje su pobijedile rak iz Mostara poručile: Ako se otkrije na vrijeme, bolest je izlječiva

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Žene koje su pobijedile rak dojke iz Mostara su poručile da se zlokobna bolest može pobijediti ako se otkrije na vrijeme, te pozvale sve građane na preventivne preglede, ukazujući na značaj brige o svome zdravlju u sklopu akcije Dan narcisa.

Predsjednica udruženja za podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke "Novi pogled" iz Mostara Maja Memić ističe kako je ovo prvi put poslije korone da održavaju javno Dan narcisa pod tradicionalnim sloganom "Jedan narcis za jedna život" sa željom da osvijeste što veći broj osoba o potrebnoj prevenciji.

Maja Memić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Maja Memić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ove žene su kao i ja oboljele od raka dojke i mi upućujemo poruke da niko od nas ne smije zaboraviti da je rak izlječiv, ako se na vrijeme otkrije“, kazala je Memić.

Ističe kako su se okupile s ciljem da ukažu na važnost preventivnih pregleda, odlazaka kod ljekara, jer to može biti spasonosno kako za žene tako i muškarce, te naglašava da ni muškarci nisu pošteđeni od obolijevanja raka dojke ili nekih drugih malignih oboljenja.

"Kad se otkrije na vrijeme, rak je u većini slučajeva izlječiv. Zato je naša poruka da se radi na očuvanju zdravlja, da svak brine aktivno o svom zdravlju, jer je to najveće bogatstvo svakog pojedinca", poručila je predsjednica udruženja Novi pogled iz Mostara uime žena koje su pobijedile rak ili se bore s njima.

Ističe da je rak i dalje na prvom mjestu obolijevanja žena i kod smrtnosti, te da će posljedice koronavirusa pokazati i porast broja oboljelih, ali da službenih podataka o tome još uvijek nema.

"Nažalost od Zavoda za javno zdravstvo, iako smo poslali upit da nam pošalju pokazatelje, nismo dobili nikakve podatke o broju oboljelih. Prema posljednjim podacima koji su se odnosili na 2019. godinu bilo je 55 žena oboljelih osoba na području HNK. Sad će se poslije pandemije koronavirusa pokazati porast oboljelih, jer bez obzira na to što nemamo nikakvih pokazatelja, mi znamo po javljanju u udrugu i po dijeljenju paketića da je karcinom dojke i dalje na prvom mjestu obolijevanja kod žena, a na žalost i kod smrtnosti, kako u BiH tao i u zemljama okruženja i u svijetu", ustvrdila je Memić.

Zbog toga ističe da se ponovno "Screening program" provodi redovno i da se pozivi upućuju ženama na kućnu adresu, te poručuje svima koji dobiju poziv da ga ne zanemaruju, te se jave u kliničku bolnicu i dogovore pregled, jer nema čekanja ni kašnjenja, a možda je spasonosan.

Članica udruženja Novi pogled Danijela Vojčić smatra da vrlo bitno da se osvijesti kompletna populacija stanovništva koliko su karcinomi teške bolesti.

"Pregledi su vrlo bitni, jer ako se otkrije na vrijeme rak je izlječiv. Zato nam je cilj da osvijestimo i starije i mlađe ljude da treba ići na pregled, jer sve što čovjek može da uradi jeste da vodi računa o sebi, a onda može osvijesti i druge ljude da treba ići na redovne preglede", zaključila je Vojčić.