{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene iz Moštri se ne daju: Zajednički protiv marginalizacije

21.12.2015. u 21:50
49
12
Žene iz Moštri se ne daju: Zajednički protiv marginalizacije
49
U savremenim društvenim tokovima muškarci su i dalje ti koji dominiraju svim bitnim životnim segmentima. Zbog toga su se pripadnice nježnijeg spola iz Moštri kod Visokog okupile s raznim idejama, ali istim ciljem: svoju sredinu učiniti boljom i prihvatljivijom za žene
Kako nam je kazala Anisa Osmanbegović, članica Upravnog odbra "Aktiva žena Moštre", njihovo udruženje čini oko 25 žena iz Moštri i okoline.

Prema njenim riječima osim ekonomske, članice jedna drugoj pružaju i moralnu podršku.

"Ženama rijetko ko pruža bilo kakvu priliku da se afirmišu i postignu nešto u životu. Cilj nam je ekonomski ojačati žene, posebno u ruralnim sredinama, gdje su pomenuti problemi naročito uočljivi", rekla nam je Osmanbegovićeva.

Kako je istakla, veliki je problem što ženama nije omogućeno da se uključe u bilo kakve ekonomske tokove, što dovodi do toga da im je, za razliku od muškaraca, mnogo teže samostalno opstati.

Zbog toga članice "Aktiva žena Moštri" uz pomoć proizvodnje i prodaje domaćih proizvode nastoje sebi obezbijediti sredstva za bolji život, ali i "svima pokazati da one to mogu".

"Pravimo domaće prerađevine od voća i povrća, razne ručne radove, ukrase i slično. Naše proizvode nudimo i prodajemo putem sajmova. Tako smo jedna drugoj i poslodavac i uposlenica", kroz osmijeh nam je rekla ova Moštranka.

Kako je rekla u razgovoru za Klix.ba, kao što je očekivano, podrška države je izostala.

"Mislim da je ovo što mi radimo zaista dobra stvar za afirmaciju žena, ali i privredu našeg kraja. Kontaktirali smo razne institucije, ali nikakve odgovore nismo dobile", objasnila je ona.

Na kraju razgovora je dodala kako udruženje nosi prefiks "građansko", dakle pravo pristupa imaju svi, bez obzira na spol, godine, naciju i vjeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: