{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život

A
31.10.2015. u 10:48
53
12
Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život
53
Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život
Foto: Anadolija
Žene iz podrinjskih mjesta nastoje živjeti od vlastitog rada, a pretežno su posvećene poljoprivredi. Iako su mogućnosti na ovom području ograničene, Bošnjakinje i Srpkinje su se udružile i ističu da samo zajedničkim snagama, ne mareći za ime, naciju i vjeru, mogu postići mnogo više.
U okviru projekta "Prelo", kojeg su napisale žene iz Konjević Polja, predstavile su rezultate svog rada, proizvode od vune, kao i tradicionalna jela karakteristična za mjesta iz kojih dolaze.

"Cilj je spojiti kulturu i običaje i animirati što više žena, da se uključe i da ne sjede u kući, nego da se pokrenu  i rade ono što mogu. Nastojimo ekonomski osnažiti žene na selu, odakle mladi odlaze i gdje je finansijska situacija teška. Mi koje radimo i bavimo se poljoprivredom, zajedno možemo uspjeti", izjavila je Tamara Cvetković, koordinatorica projekta "Ispletimo zajedno".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Ifeta Mejremić, koja je u proteklom ratu preživjela podrinjska stradanja, a među prvima se vratila u Đugum kod Konjević Polja, gdje je sa sestrom pokrenula farmu pilića, kazala je da su organizirale sijelo, kako bi očuvale tradiciju i mlađima iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Kravice pokazale kakva su jela pravile njihove nene i bake.

"Želimo pokazati šta nas spaja i koje su naše sličnosti, a koje različitosti. Napravile smo tradicionalna jela, a u pripremi smo koristile voće, povrće, žitarice i meso koje smo same proizvele. Žene su nekad, kad im neko dođe u goste, u rernu peći stavljale krompir i tikvu, a razgovor je tekao dok su se spremala jela", navela je Mejremić.

Pokazujući hranu na trpezi, Mejremić je naročito istaknula važnost proje, odnosno kukuruze, koja je brojnim građanima ˝u ratu spasila život, da ne bi umrli od gladi˝.

"Imamo pitu gušu, koja se pravi od ćurećeg mesa. Zatim, tu je naša pita steranijica sa piletinom, keške od pšenice i pilećeg mesa, onda kliza, odnosno slatko jelo od pekmeza i domaćih jabuka. Nezaobilazna je i tikva pečena u pekmezu, kao i različite vrste pita, domaći pšenični hljeb ispod sača, te baklava", navodi Merjemić u razgovoru za AA i prisjeća se djetinjstva kada su se, zbog neimaštine, djeca radovala četvrtini gurabije sa kockom šećera koju su dobivala od starijih žena, a dijelila sa braćom i sestrama.

Sve što na svojim njivama proizvedu vlastitim trudom, žene prodaju, najčešće u svom komšiluku.

"Ovo što pletemo je za prodaju, kao i pekmez i sirće. Cijedimo i pravimo sok od svojih jabuka, koje su neprskane i zdrave. Sok košta tri KM", navela je Mejremić , ponosno pokazujući šta su vrijedne ženske ruke pripremile i najavljujući uskoro još jedno ovakvo druženje, koje bi se trebalo održati u Srebrenici sredinom idućeg mjeseca.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Željana Pjevalica iz bratunačkog Udruženja ˝Priroda˝ poručila je da ˝žene mogu utjecati na političke okolnosti, u smislu poboljšanja života ljudi na ovim prostorima˝.

"Mi smo iz Bratunca, one su iz Konjević Polja, a sarađujemo duži niz godina. Neću da govorim o nekim nacionalnim pripadnostima, jer to nije bitno. Važno je da mi zajedno radimo i sarađujemo, a svi okupljamo žene različite nacionalnosti, dobi i obrazovanja. Svaka žena jedna od druge može nešto novo naučiti", zaključila je Pjevalica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: