{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život

A
31.10.2015. u 10:48
53
12
Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život
53
Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život
Foto: Anadolija
Žene iz podrinjskih mjesta nastoje živjeti od vlastitog rada, a pretežno su posvećene poljoprivredi. Iako su mogućnosti na ovom području ograničene, Bošnjakinje i Srpkinje su se udružile i ističu da samo zajedničkim snagama, ne mareći za ime, naciju i vjeru, mogu postići mnogo više.
U okviru projekta "Prelo", kojeg su napisale žene iz Konjević Polja, predstavile su rezultate svog rada, proizvode od vune, kao i tradicionalna jela karakteristična za mjesta iz kojih dolaze.

"Cilj je spojiti kulturu i običaje i animirati što više žena, da se uključe i da ne sjede u kući, nego da se pokrenu  i rade ono što mogu. Nastojimo ekonomski osnažiti žene na selu, odakle mladi odlaze i gdje je finansijska situacija teška. Mi koje radimo i bavimo se poljoprivredom, zajedno možemo uspjeti", izjavila je Tamara Cvetković, koordinatorica projekta "Ispletimo zajedno".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Ifeta Mejremić, koja je u proteklom ratu preživjela podrinjska stradanja, a među prvima se vratila u Đugum kod Konjević Polja, gdje je sa sestrom pokrenula farmu pilića, kazala je da su organizirale sijelo, kako bi očuvale tradiciju i mlađima iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Kravice pokazale kakva su jela pravile njihove nene i bake.

"Želimo pokazati šta nas spaja i koje su naše sličnosti, a koje različitosti. Napravile smo tradicionalna jela, a u pripremi smo koristile voće, povrće, žitarice i meso koje smo same proizvele. Žene su nekad, kad im neko dođe u goste, u rernu peći stavljale krompir i tikvu, a razgovor je tekao dok su se spremala jela", navela je Mejremić.

Pokazujući hranu na trpezi, Mejremić je naročito istaknula važnost proje, odnosno kukuruze, koja je brojnim građanima ˝u ratu spasila život, da ne bi umrli od gladi˝.

"Imamo pitu gušu, koja se pravi od ćurećeg mesa. Zatim, tu je naša pita steranijica sa piletinom, keške od pšenice i pilećeg mesa, onda kliza, odnosno slatko jelo od pekmeza i domaćih jabuka. Nezaobilazna je i tikva pečena u pekmezu, kao i različite vrste pita, domaći pšenični hljeb ispod sača, te baklava", navodi Merjemić u razgovoru za AA i prisjeća se djetinjstva kada su se, zbog neimaštine, djeca radovala četvrtini gurabije sa kockom šećera koju su dobivala od starijih žena, a dijelila sa braćom i sestrama.

Sve što na svojim njivama proizvedu vlastitim trudom, žene prodaju, najčešće u svom komšiluku.

"Ovo što pletemo je za prodaju, kao i pekmez i sirće. Cijedimo i pravimo sok od svojih jabuka, koje su neprskane i zdrave. Sok košta tri KM", navela je Mejremić , ponosno pokazujući šta su vrijedne ženske ruke pripremile i najavljujući uskoro još jedno ovakvo druženje, koje bi se trebalo održati u Srebrenici sredinom idućeg mjeseca.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Željana Pjevalica iz bratunačkog Udruženja ˝Priroda˝ poručila je da ˝žene mogu utjecati na političke okolnosti, u smislu poboljšanja života ljudi na ovim prostorima˝.

"Mi smo iz Bratunca, one su iz Konjević Polja, a sarađujemo duži niz godina. Neću da govorim o nekim nacionalnim pripadnostima, jer to nije bitno. Važno je da mi zajedno radimo i sarađujemo, a svi okupljamo žene različite nacionalnosti, dobi i obrazovanja. Svaka žena jedna od druge može nešto novo naučiti", zaključila je Pjevalica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: