{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemljotres koji je promijenio grad: Banja Luka je prije 45 godina sravnjena sa zemljom

27.10.2014. u 11:57
80
66
Zemljotres koji je promijenio grad: Banja Luka je prije 45 godina sravnjena sa zemljom
80
Zemljotres koji je promijenio grad: Banja Luka je prije 45 godina sravnjena sa zemljom
U jutro 26. oktobra 1969. godine Banju Luku i širu okolinu pogodio je zemljotres jačine 7,5 stepeni Merkalijeve skale, a drugi udar, sljedećeg dana, bio je još jači - cijelih 8,5 stepeni.
Banjalučanin Goran Terzić, te 1969. godine imao je samo 11. godina.

"Stanovao sam preko puta sadašnje Muzičke škole u centru grada. Prvi zemljotres zatekao nas je u stanu u prizemlju i svi smo istrčali vani. Jači udar desio se kada sam bio u dvorištu iza zgrade i bacio me na zemlju. Sjećam se kako je majka pokušavala da trči prema meni, ali je bacalo lijevo - desno. Tu prvu noć smo proveli u autu, a slijedećih nekoliko ispod šatora", prisjeća se Terzić.

Njegova zgrada, priča, nije bila mnogo oštećena pa se zajedno sa porodicom uskoro vratio u stan. Pomoć je stizala sa svih strana, a vojska je obezbjeđivala sve značajne objekte i pomagala stanovništvu.

Mada su ljudske žrtve bile relativno malobrojne - poginulo je 15 ljudi, dok je hiljade njih bilo povrijeđeno - materijalna razaranja bila su ogromna.

Zemljotres je sravnio sa zemljom ili nepopravljivo oštetio hiljade privrednih objekata, javnih i stambenih zgrada, puteva, mostova. Potpuno je uništeno 86.000 stanova. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prestala sa proizvodnjom.

Međutim, uz nesebičnu pomoć iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, pa i iz inostranstva, Banja Luka je za nekoliko godina "stala na noge" i, štaviše, postala bogatija za mnoga moderna zdanja, pa i čitava urbana naselja: Borik, Nova Varoš, Starčevica, Obilićevo, Hisete, Rosulje, Paprikovac, Petrićevac.

U zemljotresu je stradala i zgrada čuvene Realke, koju je od 1895 do 1898. godine gradio poznati preduzimač Hipolit Pokorni. Bila je to najljepša zgrada iz austro-ugarskog perioda, ponos grada, ali je u zemljotresu ozbiljno oštećena, pa je naloženo njeno rušenje 31. januara 1970. godine.

Kao sjećanje na taj događaj u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, postavljen je spomenik "krivi sat", sa kazaljkama koje pokazuju vrijeme kada se zemljotres dogodio - 9 sati i 11 minuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: