Angažovani eksperti UN-a
24

Zemljište u banjalučkom Incelu kontaminirano 25 centimetara u dubinu

M. N.
Skupština Grada Banja Luka usvojila je informaciju o stanju zagađenosti na području Poslovne zone Incel s detaljnim prikazom razmjera ovog problema i aktivnostima koje su do sada poduzete. Bit će urađena i dodatna uzorkovanja, a kompletan plan sanacije ovog djela trebao bi biti poznat u oktobru.
Na dnevnom redu sjednice informacija je razmatrana kao 29. tačka. Gradonačelnik Igor Radojičić informisao je odbornike da je od marta ove godine, kad je izbio požar, poduzet niz aktivnosti Ekološke inspekcije i drugih kontrolnih organa s ciljem da se utvrde razmjere problema i identifikuje rješenje.

"Nijednog momenta nismo željeli ovaj problem gurnuti pod tepih, već smo uporno insistirali na utvrđivanju svih relevantnih činjenica", izjavio je Radojičić.

Od marta do danas na prostoru nekadašnjeg Incela, koji obuhvata površinu veću od 80 hektara, proveden je niz istraživanja. Utvrđeno je da je zemljište kontaminirano 25 centimetara u dubinu. Radojičić je istakao kako će biti potrebno provesti i dodatna uzorkovanja kako bi se obuhvatio kompletan krug bivše hemijske industrije.

Odbornicima je rekao kako je planirano pet faza za rješavanje ove situacije, a da se trenutno provodi prva faza - izrada modela lokacije koja podrazumijeva katastar svih podzemnih instalacija, podzemnih voda, geologije, postojećih subjekata, bivših zagađivača, nalaza mjerenja i inspekcije.

Slijedi faza drugog modela, potom faza remedijacije, četvrta faza primjene i peta monitoring i provođenje. Očekuje se da će kompletna informacija s planom rješenja biti objavljena u oktobru.

Plan zbrinjavanja zemljišta i koordinacije preuzelo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a uključen je i stručni tim eksperata UN-a.

Kako je ranije rečeno, sljedećeg mjeseca trebao bi početi i program preventivne zdravstvene zaštite gdje će biti realizovani besplatni pregledi za Banjalučane.

Informacija nije objavljena među materijalima za 35. sjednicu Skupštine Grada.

Podsjetimo, požar je izbio 7. marta ove godine, a vatrogasci su ga gasili više od 24 sata. Zahvaćeno je između 40 i 50 kamiona s drvnom građom. Nakon požara su objavljeni izvještaji iz 2005. godine u kojima se i tada ukazivalo na prisustvo kancerogenih ulja. Postavlja se pitanje zbog čega vlasti tada nisu dale usmjerenja šta činiti i koliko košta postupak uklanjanja zagađenja.