Završene analize
3

Inspektorat: Podzemne vode u Incelu nisu zagađene piralenom, ali ima teških metala

M. N.
Podzemne vode u poslovnoj zoni Incel nisu zagađene piralenom, hemikalijom koja toksično djeluje na zdravlje svih živih organizama, ali je utvrđeno povećano prisustvo drugih teških metala.
Kako je saopćeno iz Inspektorata RS, uzeto je pet uzoraka podzemnih voda iz Incela, a analizu je radila ovlaštena i akreditovana laboratorija "Institut za vode" iz Bijeljine.

"Za potrebe uzorkovanja izvršeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar. Kod svih pet uzoraka podzemnih voda analizom je utvrđeno da su vrijednosti polihlorovanih bifenila u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka. Za vode II klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost PCB-a 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom", saopćeno je iz Inspektorata RS.

Ipak utvrđeno je u dva uzorka povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode III klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode III i IV klase, a Vrbas i Vrbanja su klasifikovani kao vode II klase.

"Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode IV i V klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji poslovne zone Incel u proteklih 30-40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka rada Incela", navodi se u nalazu.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji s međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

Podsjetimo, u krugu banjalučke firme Incel izbio je požar u martu ove godine, a vatrogasci su ga gasili više od 24 sata. Nakon požara objavljeni su izvještaji iz 2005. godine u kojima se i tada ukazivalo na prisustvo kancerogenih ulja, odnosno piralena koji je izuzetno opasan za živa bića, ali nadležni nisu ništa poduzeli.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u julu ove godine dalo saglasnost za preusmjeravanje 600.000 američkih dolara za hitno saniranje hemikalije piralen u Incelu.

U istragu ove ekološke katastrofe uključilo se i Okružno tužilaštvo Banja Luka.