{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemaljski muzej BiH: Sutra zajedničko obilježavanje Dana državnosti Danske, Norveške i Švedske

F
30.5.2007. u 21:36
0
0
Zemaljski muzej BiH: Sutra zajedničko obilježavanje Dana državnosti Danske, Norveške i Švedske
0
Zemaljski muzej BiH: Sutra zajedničko obilježavanje Dana državnosti Danske, Norveške i Švedske
Ambasade Danske, Norveške i Švedske sutra će u Zemaljskom muzeju BiH organizirati zajednički prijem povodom Dana državnosti ove tri zemlje.
Zajedničko obilježavanje Dana državnosti Danske (5. juna), Norveške (17. maja) i Švedske (6. juna) samo je jedan od dokaza bliskih i harmoničnih odnosa između skandinavskih zemalja.

U nordijskom regionu, u koje također spadaju Finska i Island, dužnosnici, ali i obični ljudi prakticiraju intenzivnu saradnju koja pokriva sve aspekte društva. Saradnja se odnosi na državne vlade i parlamente, kao i široku ekonomsku saradnju te prekogranične osobne i porodične veze.

Nordijska saradnja nadopunjuje i učvršćuje članstvo svake pojedine država u evropskim i evroatlantskim integracijama.

Ove tri skandinavske zemlje bile su angažirane u Bosni i Hercegovini tokom sukoba početkom 90-tih godina prošlog vijeka. One su pružale humanitarnu pomoć, kao i podršku obnovi, reformi, demokratizaciji i razvoju civilnog društva.

"Mi podupiremo težnje Bosne i Hercegovine ka evroatlantskim integracijama i vjerujemo da naše skandinavsko iskustvo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava može poslužiti kao vrijedan izvor inspiracije za ovu zemlju. Za vrijeme rata mnogi građani BiH su našli utočište u našim zemljama. Mnogi su ostali i započeli novi život u Skandinaviji. Kao rezultat toga odnosi između skandinavskih zemalja i Bosne i Hercegovine uključuju i neke porodične veze. Mi to vidimo kao izvor snage za buduće bilateralne odnose između naših zemalja i BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi ove tri ambasade.

Danska, Norveška i Švedska su tri različite zemlje, svaka sa jakim nacionalnim identitetom, ali i sa dubokim osjećajem zajedničke prošlosti. Ovim jedinstvenim obilježavanjem naša tri Dana državnosti u Bosni i Hercegovini želimo poslati poruku podrške saradnji i međusobnom razumijevanju koje postoji unutar granica Evrope, poručuju iz ambasada Danske, Švedske i Norveške.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: