BiH
0

Zeljković: Radovi na infrastrukturi u KS su nedovoljni, ali realno mogući

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković u razgovoru za Agenciju Fena ocijenio je godinu na izmaku kao godinu kojoj nije nedostajalo političkih i finansijskih turbulencija, a političke turbulencije uspjeli su stabilizirati tako da rad Vlade nije i neće doći u pitanje.

"Nažalost, svjedoci smo teške finansijske situacije, koja nas je, s naslijeđenim deficitom iz 2012. godine, općim padom prihoda i finansijskom politikom Federacije BiH prema Kantonu Sarajevo, u 2013. godini dodatno destabilizirala", istaknuo je Zeljković.

Naglasio je i da je u takvom ambijentu, Kanton Sarajevo uspio završiti ili započeti neke projekte, a što je vrlo važno, u više oblasti urediti zakonsku legislativu.

Kao posebnu činjenicu istaknuo je izmjene Ustava Kantona kojom je implementirana presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" u Kantonu Sarajevo što je ovaj Kanton pozicioniralo kao lidera u domenu ljudskih i prava manjina.

"Ništa manje nije važan Zakon o povratnicima koji omogućava ostvarivanja socijalnih prava povratnicima koji se iz Kantona Sarajevo vraćaju na svoja prijeratna prebivališta", smatra premijer.

Dodao je da je prvi put uređena oblast primanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima, usvojen je Zakon o visokom obrazovanju te formiran Upravni odbor Univerziteta čime je napravljen važan korak u potpunoj integraciji Univerziteta.

U ovoj godini proširena je, a cijenom uravnotežena, lista lijekova, otvoren je projekt elektronskih zdravstvenih kartica i opremanje sistema koji pruža mogućnosti bežičnog prijenosa nalaza i snimaka te pacijentima omogućuje brže i kvalitetnije usluge.

"Radovi na Stupskoj petlji, početak radova na južnoj longitudinali, novootvorene ambulante, važni su radovi na infrastrukturi, nažalost, nedovoljni, ali u ovom finansijskom trenutku realno mogući", ističe Zeljković, dodajući da će se uskoro početi graditi i obnavljati vodovodna mreža kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nažalost, kazao je, Skupština nije prepoznala važnost dobijanja kredita za nastavak izgradnje Akademije scenskih umjetnosti i škole u Dobroševićima, što premijer smatra nepotrebno propuštenom prilikom i izgubljenim vremenom.

"Dugo skupljani i taloženi problemi u mnogim oblastima, u 2013. godini izašli su na vidjelo. Nismo bježali da ih i sami etiketiramo i suočimo se s njima. Naravno, svjesni smo da se problemi nelegalnih taksista, enormnih dugovanja GRAS-a, neplaćenih faktura i prekomjernog zapošljavanja u većini javnih preduzeća, sklapanje štetnih ugovora u zdravstvu, privredi, saobraćaju ne mogu riješiti u jednoj kalendarskoj i budžetskoj godini, ali izuzetno je važno da se uhvatimo ukoštac s njima, da pokažemo da ništa i niko ne može biti iznad zakona te da svi moraju odgovarati za učinjeno ili neučinjeno", kazao je premijer.

Ovu činjenicu smatra posebno važnom u radu ove vlade i potvrdio je da je takvo zajedničko opredjeljenje.

Govoreći o planovima u 2014. godini, naglasio je da će se morati raditi na optimalnoj finansijskoj stabilizaciji, a u takvom ambijentu teško je govoriti o novim, ambicioznim projektima.

"Sigurno ćemo se zajedno sa Skupštinom Kantona mnogo baviti konsolidacijom GRAS-a, ZOI-a '84, uređivanjem oblasti javnog i taksi prijevoza, smanjenjem javne potrošnje, provođenjem propisa socijalne zaštite, unapređivanjem uvjeta za rad policije i mnogim drugim pitanjima, za koja, slobodan sam reći, još i ne znamo da ćemo se baviti", kaže premijer Zeljković.

Poručio je da neće, kao ni do sada, bježati od problema niti ih gurati pod tepih, kaže i da neće biti lako, ali je izrazio uvjerenje da rezultati neće izostati i da će ih zajedno vidjeti i i osjetiti.