BiH
91

Zeljković: Iza nelegalne obustave rada GRAS-a stoje određene političke koalicije

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Poslanici Skupštine KS na hitnoj sjednici razmatraju stanje vezano za (ne)funkcioniranje javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Premijer Suad Zeljković izjavio je u svom obraćanju poslanicima kako je od nenajavljene obustave rada javnog gradskog prijevoza 3. aprila do danas Vlada KS ne zna zašto je došlo do toga.

"U početku su navedeni razlozi neisplaćena plaća što nije tačno. Pa je navedeno nemogućnost liječenja, što nije tačno. Sve je to urađeno davno prije nego je došlo do te tačke. Javnosti potvrđujem i govorim da svi radnici GRAS-a i njihove porodice imaju mogućnost ovjere knjižice i liječenja. Dobili su plaću u odnosu na prethodnu u roku od 29 dana, što je mnogo prije do nekih ostalih kategorija. Iza ovog stoji politička odluka rušenja vlade određenih političkih koalcija koje su dovele do povezivanja po vertikali onoga što se dešava na Federalnom nivo i u KS, pa i u drugim kantonima", istakao je premijer Zeljković.

Dodao je kako je Vlada KS osigurala alternativni prijevoz za građane, te je do danas u funkciji 89 autobusa.

"Svjesni smo da autobuski saobraćaj ne može u cjelosti zamijeniti javni prijevoz koji je kombinacija tramvajskog, trolejbuskog i minibuskog saobraćaja, ali svaki dan povećavamo broj vozila i potrudit ćemo se da taj broj dođe na 200 vozila", rekao je Zeljković.

Istakao je da se materijalna i nematerijalna šteta mjeri u velikim brojkama. Također, Vlada KS razmatra i opciju uvođenja tramvajskih vozila iz drugih gradova ili država koja bi vozila postojećim šinama.

"Za ovu godinu planirano je prebacivanje 23,5 miliona KM preduzeću GRAS. Od 1.1. do 5.4. prebačeno je pet miliona KM", dodao je Zeljković.