Riječ meteorologa
9

Željko Majstorović: Intenzitet padavina u Sarajevu je bio jak, ali u prošlosti je bilo jačih

Piše: M. A.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Iskusni meteorolog Željko Majstorović u razgovoru za Klix.ba je rekao kako je današnji pljusak u Sarajevu bio jedan od većih kada je riječ o intenzitetu padavina, ali napominje kako danas ipak nije pala velika količina kiše i da bh. prijestolnica pamti daleko ozbiljnije nevrijeme.
"Postoji ukupna suma, količina kiše koja padne u toku jednog dana i sa sigurnošću mogu reći da je bilo daleko obilnijih padavina nego što su bile ove danas. Međutim, jak je bio intenzitet padavina, jer je danas je za vrlo kratko vrijeme palo dosta kiše. Dakle, ne govorimo o velikoj sumi, palo je okvirno 10 do 15 litara po metru kvadratnom, ali je palo dosta u kratkom vremenu", kazao je Majstorović.

U različitim dijelovima grada, govori Majstorović, pala je različita količina kiše. Govori da su padavine bile isključivo lokalnog karaktera.

"Ja sam bio na Dolac Malti kada je počeo padati grad veličine lješnjaka, a na Višnjiku u to vrijeme nije pala niti jedna jedina kap kiše. Padavine su toliko neujednačena kategorija da je teško praviti bilo kakva poređenja. One su ujedno i najteže za prognozirati, čak se jedino i mogu prepoznati pomoću posebnih radara i to par sata prije. U dolini Neretve je 60-ih godina zabilježeno da je palo 350 litara po metru kvadratnom. Znači, lilo je kao iz tuša", kazao je on.

Majstorović govori kako ipak od sutra dolazi do poboljšanja vremenskih prilika iako će biti ponegdje lokalnih pljuskova zbog povećane vlage, ali prognozira da će vikend biti odličan za provesti dan vani.