BiH
0

Željko Komšić u radnoj posjeti Češkoj Republici

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas se sastao sa predsjednikom Česke Republike Vaclavom Klausom, saopšteno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Tokom razgovora elaborirana su pitanja značajna za odnose između dvije zemlje, te pitanja koja se odnose na naš region. Predsjednik Klaus je izrazio zadovoljstvo što je BiH ispunila uslove za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Kazao je da BiH formalni potpis može očekivati veoma brzo što će, svakako, doprinijeti daljem ubrzavanju procesa harmonizacije i jačanja unutrašnje strukture BiH, te prilagođavanju našeg standardima Evropske unije. Ovo je posebno značajno jer će Češka Republika predsjedavati Evropskom unijom 2009. godine. Klaus je, također, izrazio zadovoljstvo što je BiH ubrzanim putem krenula prema članstvu u NATO, kroz intenzivirani dijalog na koji je pozvana na samitu NATO-a u Bukureštu. Tokom sastanka razmatran je i zajednički interes o jačanju transatlaske saradnje, kako u okviru NATO-a, tako i kroz odnose sa SAD-om.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao kako su odnosi između dvije zemlje dobri, stabilni i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Izrazio je zadovoljstvo što je došlo do intenzivnog dijaloga na visokom nivou i ponovio poziv predsjedniku Klausu da službeno posjeti BiH. Po pitanju ekonomskih odnosa dvije zemlje, konstatovano je da obim razmjene, od oko 350 miliona maraka, nije adekvatan s obzirom na kvalitet ukupnih i političkih odnosa. Orijentacija čeških investitora da ulažu u BiH kroz kapitalna ulaganja u energetski sektor BiH, kao i zainteresovanost za modernizaciju željezničke mreže u BiH, dobar je put za proširenje ekonomske saradnje, rečeno je na sastanku. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podržao je dalje aktivnosti na povezivaju gradova i regija iz dvije zemlje, kao i zajedničke projekte u oblasti turizma.

Na kraju razgovora Komšić se zahvalio Klausu na odnosu Česke Republike prema BiH, jer je naša zemlja jedna od osam prioritetnih zemalja razvojne pomoći prijateljske Češke Republike.

Sastanak sa predstavnicima bh. dijaspore

Tokom radne posjete Češkoj Republici, član Predsjedništva BiH Željko Komšić održao je sastanak i sa predstavnicima bh. dijaspore, koji su većinom uspješni poslovni ljudi koji žive i rade u Češkoj. Tokom sastanka razgovaralo se o mnogobrojnim temama, a predstavnici bh. dijaspore su izrazili zabrinutost zbog neukidanja člana 17 Zakona o državljanstvu. Ozbiljnost ovog problma ilustrovali su činjenicom da se nekoliko učesnika današnjeg sastanka moralo odreći bh. državljanstva da bi održali svoj radno-pravni status u Češkoj Republici.

Sastanak sa urednicima redakcija Radija Slobodne Evrope

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obišao je i sjedište Radija Slobodne Evrope u Pragu kojom prilikom je održao sastanak sa urednicima svih redakcija Radija Slobodne Evrope koji emituju program na južnoslovenskim jezicima. U dužem i otvorenom razgovoru bilo je riječi o aktuelnoj situaciji, te o mogućem razvoju događaja, kako u BiH, tako i u regionu Balkana.

Svečano otvorena izložba Safeta Zeca

Na kraju radne posjete, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u prisustvu velikog broja naših građana, predstavnika diplomatskog kora i predstavnika čeških vlasti, u praškom muzeju “Kampa” svečano otvorio veliku izložbu našeg akademskog slikara Safeta Zeca