Poruka SOA-i
98

Željko Komšić traži od zvaničnika Hrvatske da obustave progon bh. građana

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informisano o pojavama vrbovanja bh. građana za šta se tereti Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od zvaničnika Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana, saopćeno je iz njegovog kabineta.

"Također, član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država", saopćili su iz Komšićevog kabineta.

Podsjetimo, Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je dostavilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine informaciju o aktivnostima hrvatskih obavještajaca i diplomata na navodnom naoružavanju selefija u našoj zemlji.

Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Markić nedavno je priznao da su hrvatski obavještajci razgovarali s državljanima Bosne i Hercegovine uprkos tome što je prva reakcija hrvatskih vlasti bila, prema Mektićevim tvrdnjama, "politikantske konstrukcije".

Tužilaštvo BiH nedavno je saopćilo da je donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli, jer ni direktor OSA-e, ni svjedok H. Č., a ni ostali predstavnici sigurnosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

Nasuprot tome Tužilaštvo je naredilo provođenje istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.