{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željko Komšić: Saradnja jedini put za budućnost

S
13.10.2011. u 10:32
0
3
Željko Komšić: Saradnja jedini put za budućnost
0
Željko Komšić: Saradnja jedini put za budućnost
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da za budućnost regiona ne postoji drugi put, osim saradnje, povjerenja i zajedničkog napretka, što se potvrdilo u desetogodišnjem radu Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope.
Obraćajući se na svečanosti otvaranja Trećeg foruma ministara zdravlja jugoistočne Evrope koji se danas i sutra održava u Banjoj Luci, Komšić je izrazio nadu da će forum dati jasne smjernice za dalji razvoj zdravstvenog sektora i unapređenje javnog zdravlja u regionu.

"Nadam se da će ovaj treći banjalučki forum obezbijediti šansu za širu saradnju Zdravstvene mreže sa drugim sektorima. Značajno je zajedničko djelovanje koje će dovesti do poboljšanja zdravlja pojedinaca i društva u cjelini, a što je svakako preduslov za ekonomski i svaki drugi razvoj", rekao je Komšić.

On je naglasio da je upravo Zdravstvena mreže, kao prva mreža formirana u jugoistočnoj Evropi, pokazala značaj u procesima pomirenja i normalizacije odnosa.

"Sada u Banjoj Luci vidimo da je mreža opravdala svoje postojanje i da je, što se tiče zemalja članica, izašla iz okvira Evrope. Nadam se da će, uz Izrael koji je sinoć primljen u članstvo, i druge države prepoznati značaj saradnje i pristupiti našoj mreži", kaže Komšić.

On je naglasio da je prioritetni cilj svih zemalja regiona punopravno članstvo u EU, a da je Zdravstvena mreže jugoistočne Evrope definitivno jedan od mehanizama koji bi mogao ubrzati taj put.

Izražavajući zadovoljstvo što se Treći ministarski forum održava u Banjoj Luci, Komšić je podsjetio na uspješne projekte Zdravstvene mreže u oblasti transplantacije organa, mentalnog zdravlja i neonatalne politike.

U radu Trećeg ministarskog foruma u Banjoj Luci učestvuju predstavnici 11 zemalja regiona, i to devet članica Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope - Srbija, Hrvatska, BiH, Moldavija, Albanija, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Izrael u svojstvu pridruženog člana, te Slovenija kao posmatrač.

Prvi forum ministara zdravlja održan je u Dubrovniku 2001. godine, a drugi u Skoplju 2005. godine.

Na Trećem, banjalučkom forumu, biće potpisana takozvana banjalučka povelja "Zdravlje u svim politikama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: