Multidisciplinarni pristup zdravlju
0

Potpisana Banjalučka povelja - poboljšanje zdravstvene zaštite

FENA
Banjalučka povelja, kojom su predstavnici zemalja članica zdravstvene mreže jugoistične Evrope ukazali na potrebu multidisciplinarnog pristupa zdravlju, potpisana je danas po završetku foruma ministara zdravlja iz jugoistočne Evrope.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović naglasio je da su se tim dokumentom sve zemlje obavezale da će u oblasti zdravstva razvijati zajedničke regionalne projekte i da će u narednih deset i više godina činiti sve napore da provedu u djelo ono što je bio moto foruma - „Zdravlje u svim politikama“.

Uvjeren je da će i BiH i druge zemlje naći načina da sve segmente društva uključe u sektor zdravstva da bi se radilo na prevenciji bolesti.

Ministar zdravlja Federacije BiH Rusmir Mesihović rekao je da su sve aktivnosti ministarstava zdravlja u BiH integrirane u Banjalučkoj deklaraciji, što podrazumijeva saradnju sa sektorima obrazovanja, unutrašnjih poslova, socijalne zaštite i drugim sektorima.

Ponovio je da će u narednom periodu raditi na preventivnim mjerama i programima da bi spriječili širenje nezaraznih oboljenja od kojih umire oko 70 posto stanovništva.

Mesihović je potvrdio da je saradnja ministarstava zdravlja u BiH veoma dobra te da trenutno nema otvorenih pitanja u njihovoj saradnji.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić smatra da je i ovaj skup, koji je održan u Banjoj Luci, rezultat zajedničkih napora da bi se pokazalo da je moguće postići dogovoreno u toj oblasti.

Na skupu su učestvovali ministri zdravlja i visoki zvaničnici iz Bugarske, Hrvatske, Republike Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine te Izraela, koji se pridružio ovoj mreži, a razmatrali su na koji način uključiti druge važne sektore u smanjivanje smrtnosti i bolesti u ovim državama.

Tokom posljednjih deset godina, sve zemlje su blisko sarađivale sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) za Evropu u okviru formalne regionalne saradnje na javnom zdravstvu tj. Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope (SEEHN).

Skup su zajednički organizirali Vijeće za regionalnu saradnju, SEEHN, Vijeće Evrope, Razvojna banka Vijeća Evrope i WHO za Evropu.

Među učesnicima su bili i predstavnici Evropske komisije, Međunarodne organizacije za migracije i kreatori politika iz različitih sektora.