Žali i za SDP-om
346

Željko Komšić na skupštini SPD-a: Ovo nam je treća historijska prilika, dvije smo izgubili

A.D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić koji je danas ušao u rukovodstvo novoosnovanog Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) poručio je tokom svog govora kako ovu organizaciju smatra kao treću historijsku priliku za ljevičarske snage.
Prva je, kaže, bila 2006., kada se propustilo usvojiti Aprilski paket. Druga je 2010. i pobjeda SDP-a.

"To su bile dvije propuštene historijske prilike. Sada se borimo da dobijemo treću priliku. Jer nakon obje propuštene prilike etničke snage su ojačale. Hoćemo li uspjeti, zavisi od toga koliko smo čestiti i pošteni u međusobnim odnosima, hoće li narod prepoznati čestitu i poštenu namjeru i koliko uspijemo ubijediti ljude u BiH da je ovo prava stvar i da se treba oduprijeti i SDA-u, i HDZ-u, i SNSD-u na nivou koncepta i graditi drugačiju zemlju", rekao je Komšić u svom govoru.

Potcrtao je da mu je žao što SDP-a danas nema u ovoj priči, navodeći da bez obzira što bi mogao svašta zamjeriti i ljudima u toj stranci i rukovodstvu.

"Ne želim da u BiH na političkoj sceni budu samo etničke politike i da nema alternative tim politikama, ne samo u političkom smislu, nego i u smislu sistema vrijednosti. Strah me da multietnička ideja, lijeva ideja ne nestane sa ovih prostora i da našu realnost, naš život, našu političku scenu, suština i sistem vrijednosti potpuno zauzme etnička politika kao sistem vrijednosti. Nažalost u BiH danas postoji ta opasnost", upozorio je Komšić.

Kaže da je potrebno ubijediti ljude u BiH da je ideja SPD-a realna i poštena, da u njoj nema ništa podlo i da nije uperena protiv bilo koga, te da joj nije cilj bilo koga oslabiti.