BiH
645

Željko Komšić izabran za predsjednika Demokratske fronte

Klix.ba/FENA
Željko Komšić na Prvom kongresu DF-a (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić na Prvom kongresu DF-a (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić reizabran je za predsjednika Demokratske fronte na današnjem Prvom kongresu te stranke od njenog osnivanja.

Komšić je dobio 348 glasova delegata stranke koji su danas usvojili i Statut Demokratske fronte.

U obraćanju delegatima nakon objave rezultata glasanja Komšić je zahvalio na povjerenju i poželio da na narednom kongresu bude više kandidata za predsjednika što bi dokazalo i veću snagu stranke.

Usvajanje deklaracije "Ujedinjena ljevica za ujedinjenu BiH" na kongresu nazvao je velikom promjenom u političkom životu BiH, čime je DF na sebe preuzeo zalaganje za interese siromašnih i obespravljenih građana BiH.

Komšić je rekao da očekuje žestok sukob DF-a i stranaka koje bi i dalje dijelile Bosnu i Hercegovinu i uvjeravale javnost da je naše prirodno stanje da budemo podijeljeni.

Na kongresu su izabrani članovi Glavnog i Nadzornog odbora. Glavni odbor imat će 90 članova dok će Nadzorni odbor imati sedam članova. Glavni odbor će zatim birati ostale organe stranke.

Demokratska fronta je na izborima 2014. godine ostvarile značajne rezultate te formirala koaliciju na državnom i federalnom nivou sa SDA i HDZ-om.

Ipak, nedugo nakon formiranja koalicije na federalnom nivou, DF je zbog protivljenja određenim potezima ostalih učesnika, u junu ove godine napustio vlast u Federaciji BiH i prešao u opoziciju, od kada traje kriza vlasti u ovom entitetu.