|

Željko Komšić: Hrvatski zvaničnici šire neistine o terorizmu u BiH

Željko Komšić: Hrvatski zvaničnici šire neistine o terorizmu u BiH
1.404
S
SRNA
13.11.2019. u 13:02
65
komentara
1,4k

dijeljenja
Željko Komšić: Hrvatski zvaničnici šire neistine o terorizmu u BiH Željko Komšić (Foto: EPA-EFE)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je zvaničnike iz Hrvatske da po svijetu šire netačne informacije o prijetnji koju terorizam predstavlja u BiH.
Takvu pretpostavku iznio je i tokom posjete Parizu, gdje je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu prenio uvjeravanja da njegove tvrdnje o BiH kao regionalnoj terorističkoj "tempiranoj bombi" nisu zasnovane na činjenicama.

"Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim razgovorima s drugim šefovima država, premijerima... Riječ je o notornoj neistini - mi imamo precizne podatke koje nismo sami skupljali, već i u saradnji s prijateljskim zemljama, zemljama partnerima, u saradnji službi bezbjednosti ne samo u BiH i regiji već i mnogo šire", rekao je Komšić.

On je iz Pariza izjavio da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila među prvima koji su počeli širiti netačne informacije o terorističkoj prijetnji u BiH.

Kancelarija hrvatskog predsjednika ranije je iznijela stav da Komšića ne smatra "legitimnim, niti relevantnim sagovornikom" jer je nametnut Hrvatima u BiH, ali je Komšić rekao da sa Kitarovićevom, ipak, povremeno direktno komunicira iako se o tome šuti.

"Hrvatsko vođstvo daje sebi previše za pravo da interveniše u stvarima koje su unutrašnje pitanje BiH i nemaju veze s hrvatskom unutrašnjom politikom, a posebne ne sa spoljnom", rekao je Komšić.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...