Osudio aktivnosti
359

Željko Komšić: Dragan Čović je izvođač radova na rušenju BiH koje provodi Zagreb

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Povodom najave otvaranja diplomatskih predstavništava nekoliko kantona iz BiH u Briselu oglasio se predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić koji je kazao da će oni predstavljati okosnicu paradržave u nastajanju te da lider HDZ-a Dragan Čović radi po uzoru na Milorada Dodika u cilju urušavanja države Bosne i Hercegovine.

"Ovim se na velika, a ne mala vrata, pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta, tobože uz to i pod zastavom Evropske unije, što bi bio uvod u podjelu, prvo entiteta pa države", kazao je Komšić komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da nedostaje predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati.

On smatra da ne postoje nikakvi ni hrvatski ni bošnjački entiteti u FBIH, pa kao takvi, dakle kao ekskluzivno hrvatski ili kao ekskluzivno bošnjački ne mogu biti predstavljeni u Briselu.

"Prema tome riječ je o klasičnoj zloupotrebi te mogućnosti kako bi se pridobila politčka legitimacija za nešto drugo. Kako bi se pridobila legitimacija ne za bolje predstavljanje interesa svih građana koji žive na tim područjima, nego za bolje predstavljanje jedne politike koja van svake sumnje ima za cilj konačno razbijanje Bosne i Hercegovine", smatra predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je mišljenja da kada se takva politika hvali podrškom Republike Hrvatske za zadnje aktivnosti, ona se zapravo hvali podrškom Hrvatske u namjeri razbijanja Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, odnos Hrvatske prema BiH u posljednje vrijeme upravo je takav. U kontinuitetu zvanični Zagreb podriva integritet Bosne i Hercegovine kao države. Zagreb krši međunarodne konvencije na štetu BiH, kao i u slučaju Pelješkog mosta, otuđuje imovinu BiH u Hrvatskoj, upućuje apelacije ka Ustavnom sudu BiH i vrši pritisak s ciljem da bi promjenio pravno- politički karakter Federacije", rekao je Komšić.

Za kraj ističe da je posljednji potez Zagreba i Dragana Čovića za kojeg kaže da je samo izvođač radova na rušenju BiH dio politike kontinuiteta.

"Takvoj politici se moramo suprotstaviti kao građani Bosne i Hercegovine. Ne pozivam Predsjedništvo niti preostale zvaničnike iz institucija BiH, na bilo kakvu reakciju. Njih je više besmisleno pozivati, jer po ne znam koji put neće uraditi ništa. Pozivam građane da otvore oči i da u institucije BiH uvedemo one koji na otvoreno podrivanje države BiH neće ni šutjeti ni sjediti skrštenih ruku", zaključuje Željko Komšić.