Predsjedništvo BiH
356

Željko Komšić čestitao 8. mart: Žene moraju biti zastupljenije na rukovodećim pozicijama

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić čestitao je ženama u BiH i širom svijeta 8. mart, uz želju da su uvijek okružene svojim najmilijim, ljubavlju i poštovanjem.

"Osmi mart kao Međunarodni dan žena simbol je historijskog i progresivnog zalaganja žena za prihvatanje društvenog principa rodne ravnopravnosti kao jednog od bitnih civilizacijskih stubova građanskog društva", stoji u čestitci Željka Komšića.

Navodi da je ujedno ovaj dan prilika da se prisjetimo ogromnog doprinosa žena Bosne i Hercegovine u izgradnji naše države, institucija i društva uopće.

"Činjenica o niskoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama mora biti izmijenjena i to ne zato da bi se formalno ispoštovao princip rodne ravnopravnosti, nego zbog toga što duboko vjerujem da aktivna uloga žena u svakom društvu to društvo čini boljim", saopćenoe je iz Predsjedništva.

Napominje kako pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje, kojim se eventualno bave udruženja žena ili pojednici.

"Jednako je važno da i drugi rod u cijelosti učestvuje u aktivnom zalaganju za principe rodne ravnopravnosti i jednakosti, u cilju izgradnje društva jednakosti i jednakih prava za sve, neovisno od toga da li kao pojedinci pripadali ovom ili onom rodnom identitetu", istakao je Komšić.