Preliminarni rezultati
90

Željka Cvijanović vodi u utrci za predsjednicu Republike Srpske

Piše: Er. M.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Prema prvim preliminarnim rezultatima izbora u BiH kandidatkinja SNSD-a i aktuelna premijerka entiteta RS Željka Cvijanović ubjedljivo vodi u utrci za predsjednicu Republike Srpske.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH do sada je obradila 1.260.597 glasačkih listića na kojima su građani manjeg bh. entiteta mogli glasati za izbor novog predsjednika Republike Srpske.

Od ukupno 2.240 biračkih mjesta obrađeno je njih 1.760, a prema prvim preliminarnim podacima u izbornoj utrci za predsjednicu RS-a vodi kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović sa osvojenih 234.912 glasova (47,67 posto).

Iza nje nalazi se kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica koji je usvojio 210.066 glasova (42,63 posto).

U utrci za potpredsjednika bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, sa osvojenih 13.130 glasova, vodi kandidat SDA Ramiz Salkić, a iza njega nalazi se nezavisni kandidat Ćamil Duraković sa osvjenih 6.151 glasova.

Što se tiče pozicija potpredsjednika RS-a iz reda hrvatskog naroda, prema preliminarnim rezultatima u vodstvu je Josip Jerković iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH. On je osvojio 1.637 glasova, a slijedi ga nezavisni kandidat Slavko Sekulić sa 888 osvojenih glasova.