BiH
0

Željka Cvijanović predložila sastav nove Vlade RS-a

Anadolija
U Narodnoj skupštini RS počela je posebna sjednica na kojoj se poslanici trebaju izjasniti o izboru nove vlade ovog bh.entiteta.

U ekspozeu, mandatarka za sastav Vlade Željka Cvijanović kazala je da se svjesna „težine odgovornosti i ozbiljnosti povjerenog zadatka" obraća Narodnoj skupštini za podršku.

"Ova Vlada vodit će borbu za svako radno mjesto, fiskalnu i socijalnu stabilnost, nastojat ćemo biti proevropska vlada“, navela je Cvijanović.

Prema njenim riječima, osnovni prioriteti nove vlade bit će ustavno očuvanje RS-a, evropski put kao trajno opredjeljenje i saradnja s drugim nivoima vlasti u BiH na tom putu, regionalna saradnja, razvoj društva u kojem se poštuju ljudska prava. Buduća premijerka je obećala transparentno trošenje budžetskog novca, donošenje strategije za borbu protiv korupcije, efikasnu javnu upravu, očuvanje radnih mjesta i podržavanje programa zapošljavanja, poboljšavanje poslovnog ambijenta i izdvajanje dijela javnih prihoda kao podsticaja privredi, te vođenje više računa o efikasnosti javnog sektora.

Nova vlada, navela je Cvijanović, radiće na poboljšanju zaštite socijalno ugroženih kategorija stanovništva, osigurat će redovnost isplata penzija i očuvanja fonda PIO RS. Istakla je da je „zadatak ove vlade utvrditi gdje se i kako odlivaju sredstva iz RS-a na nivou BiH“, što kako je istakla, "nije napad na državne institucije“.

Navela je da će biti potrebno obezbjediti i nove investicije, pomoći razvoj poljoprivrede, pokušati izvršiti konsolidaciju JP Šume RS, uspostaviti savjet za energetiku.

Na kraju ekspozea, Cvijanović je predložila i sastav svog kabineta: ministar finasija Zoran Tegeltija, ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić, ministar pravde Gorana Zlatković, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, ministar rada Petar Đokić, ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić Hrstić, ministar industrije i energetike Željko Kovačević, ministar saobraćaja Nedeljko Čubrilović, ministar poljoprivrede Stevo Mirajnić, ministar urbanizama Sreberenka Golić, ministar prosvjete i kulture Goran Mutapdžija, ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš, ministar zdravlja Slobodan Stanić, ministar nauke Jasmin Komić i ministar omladine i sporta Nada Tešanović.

U odnosu na prethodnu vladu Aleksandra Džombića, došlo je do promjene šest ministara ( policija, prosvjeta, zdravstvo, trgovina i turizam, ekonomski donosi i poljoprivreda), svi su članovi SNSD-a koje na ovim funkcijama zamjenjuju njihove partijske kolege.